Barceló, confiada que les noves mesures i el període de 21 dies incidiran en la contenció de la Covid

Guardar

barcelo
barcelo

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha mostrat aquest dimecres la seua confiança que les noves mesures per a frenar l'augment de casos de la Covid-19 i el període de 21 dies en què s'aplicaran tindran efecte i incidiran en la "contenció i no transmissió" del coronavirus, i ha atribuït la pujada en la xifra de positius al fet que s'està fent més rastreig de contagis pel treball de Salut Pública i, sobretot, d'atenció primària, i per la major mobilitat en el període vacacional.

"Veurem els efectes que tenen; després ens reunirem amb el Ministeri i avaluarem els seus efectes amb les CCAA", ha indicat Barceló, que ha visitat a Alacant el dispositiu especial d'acolliment a persones migrants.

Barceló ha apuntat que el nombre d'ingressos ha anat creixent, si bé ha admés que el "més preocupa" és que s'ha invertit la piràmide i ara la xifra d'ingressos i l'ocupació de les unitats de crítics la protagonitzen les persones d'entre 35 i 64 anys, mentre que en el tram més agut de la pandèmia van ser els majors de 65.

No obstant això, s'ha mostrat tranquil·la sobre els recursos amb els quals en l'actualitat compta l'administració sanitària. "Són els adequats", ha dit sobre les plantilles dels hospitals, atés que la pressió assistencial no és "excessiva", no com en els moments "aguts" de la pandèmia. Així, encara que les borses d'infermeria i de metges i especialistes estan esgotades, la situació no és complexa com al març i abril.

Sobre la vacuna de la grip i si s'avançarà enguany, la consellera ha recalcat que es tracta d'una decisió que adopta el Ministeri d'acord que, segons quan s'administre, l'efectivitat d'aeixa vacuna durarà uns mesos, encara que ha admés que enguany existeix "una certa incertesa" entre grip, Covid-19 i malalties respiratòries.

Per aquest motiu, ha explicat que s'ha creat un Comité Científic, format per especialistes de diferents àrees i de les tres províncies, que està estudiant "possibles escenaris" per a orientar les mesures que s'han d'adoptar per Sanitat.

PROSTÍBULS

La consellera ha fet referència també, preguntada pels mitjans, a informacions publicades sobre un brot en un prostíbul de Cox (Alacant), que ha obligat a tancar el local. "Quan suspenem les activitats de determinats establiments no estan incloses aquestes", ha manifestat Barceló, que ha afegit que això no vol dir que "en qualsevol moment puguem suspendre-les si considerem que són centre de possibles brots".

En el cas de Cox, ha afirmat que per part de Salut Pública no ha sigut comunicat, i ha assenyalat que si els comuniquen que existeix o si ha existit "prendrem totes les mesures". Així, ha manifestat que encara que no existeix regulació sobre aquests locals: si desenvolupen l'activitat com a bar de copes "queda cessada la seua activitat sobre la base de la resolució d'ahir", mentre que si estigueren com a hostaleria, o sota una altra forma, "estudiarem des del punt de vista epidemiològic els seus riscos". "No ens tremolarà la mà per a prendre decisions sobre tancaments d'espais com aquests", ha conclòs.

Destacats