Baldoví: "Hem aconseguit uns Pressupostos millors per als valencians però cal continuar negociant"

Compromís celebra haver aconseguit l'assumpció del deute de la Marina de València, inversions ajustades al pes poblacional i millora de finançament autonòmic, encara que considera que hi ha aspectes clarament millorables

Guardar

IMG_20201029_170348_617
IMG_20201029_170348_617

El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha valorat l'esborrany de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), en funció dels acords negociats entre la formació valenciana i el Govern: "Ens ha costat moltíssim que els acords aconseguits amb el Govern es materialitzen en els PGE. Estem moderadament satisfets amb el que li hem aconseguit arrencar però cal continuar negociant perquè hi ha aspectes clarament millorables".

"Els pressupostos que hem negociat amb el govern de coalició són molt millors per al País Valencià que els que van negociar el PP i Ciutadans, però hi ha coses que s'han quedat en el camí i estos comptes encara estan lluny del que necessiten els valencians i valencianes. Per això continuarem millorant-los durant el període d'esmenes", ha explicat el portaveu de Compromís.

"Les inversions han millorat bastant però esperàvem més. El 9,6% s'acosta al pes demogràfic que tenim però, donada la situació d'infrafinançament i infraversió que pateixen els valencians i valencianes i la emerència social que estem vivint, esperàvem que les inversions de l'estat foren superiors al 10%".

"Creiem que cal millorar aspectes del pressupost de manera substancial i per aquesta raó continuarem negociant fins a l'últim minut perquè els comptes responguen a les necessitats valencianes i poder donar així el nostre suport en la votació final", ha afegit Baldoví.

Inversions en vertebració

En inversions el diputat valencianista s'ha felicitat per la partida de 367 milions del Corredor Mediterrani i 38 milions per al transport públic metropolità de València encara que considera "molt pobra" la partida del servei de rodalia amb només 65 milions. "No s'entén l'escàs pressupost destinat a rodalia en un moment de pandèmia mundial com el que estem vivint. És perillós que es permeta que els trens vagen abarrotats per la falta de freqüències".

Finançament i deute il·legítim

Baldoví també ha celebrat la partida de 13.000 milions d'euros per a un millor finançament de les comunitats autònomes i ha recordat el compromís del Govern amb que els criteris que han de primar són els de població real de cada autonomia, com ja va passar en els últims fons, perquè els territoris pitjor finançats isquen beneficiats d'aquest repartiment.

Compromís també es congratula que per primera vegada l'estat assumisca el deute il·legítim de la Marina de València i tots els costos de reposició.

Agricultura i medi ambient

"En aquests Pressupostos s'ha atés la petició de Compromís de donar principi a la construcció del col·lector oest de l'Albufera de València encara que seguim preocupats per la poca determinació del Govern a erradicar la plaga de la Xylella, on s'ha mantingut la partida", ha dit el diputat valencià.

Dependència

Una de les negociacions de Compromís ha estat augmentar la partida destinada al pagament de la dependència. "Hem aconseguit que s'amplie la partida al pagament de la dependència, ara això ha de concretar-se en un augment als territoris que menys reben, fins a arribar al fet que l'Estat assumisca el 50%, com a marca la llei i es recull en el nostre acord d'investidura".

Cultura

"Les inversions culturals territorialitzades han augmentat lleugerament. En tot cas, considerem que queda marge per a la millora sensible d'algunes partides en el tràmit parlamentari", ha conclòs Baldoví.

Arxivat a:

Destacats