Baldoví: "Ens sotmeten des de fa anys a un vertader austericidi"

Compromís presenta la seua proposta per a aconseguir un “finançament just” que acabe amb la infrafinanciació de la Comunitat Valenciana

Guardar

Ignasi Candela Joan Baldoví Calara Ferrando-1
Ignasi Candela Joan Baldoví Calara Ferrando-1

Els candidats de Compromís al Congrés dels Diputats, Clara Ferrando, Joan Baldoví i Ignasi Candela, ha presentat la seua proposta per a aconseguir un millor finançament de la Comunitat i, així, van acabar amb el "austericidi" que, asseguren, pateix el territori "des de fa anys". Sàrria un tema a "exigir" en cas de ser necessaris per a formar govern.

Ferrando ha iniciat la proposta amb un record a la caducitat de l'actual sistema de finançament, "caducat des del 31 de desembre de 2013". Segons relata, a conseqüència de la infrafinanciació, la Generalitat Valenciana es troba en una greu situació econòmica, fins al punt d'assegurar que la Comunitat és "insolvent". Recalca que, si això ocorre, és perquè "no s'han complit mai els principis Constitucionals de solidaritat interterritorial i igualtat de finançament". "Si s'haguera donat, no hauríem tingut cap problema a cobrir drets bàsics, fonamentals i no fonamentals. És una situació totalment anòmala, perquè som l'única Comunitat amb una renda per càpita 12 punts davall de la mitjana, una Comunitat pobra, que aportem més del que rebem", ha asseverat.

Els tres han proposat un nou mètode perquè, si haver de canviar l'actual llei, les Comunitats infrafinançades puguen rebre el que correspon. Com ha detallat Ignasi Candela, candidat per Alacant, es tracta d'obtindre fons del "Fons de Competitivitat" contemplat en la Llei de Finançament, del qual els seus 4.000 milions, la meitat queda sense utilitzar cada any.

Segons la candidata, aquest finançament menor per habitant es tradueix en unes menors inversions per a cobrir les mateixes necessitats que en altres Comunitats Autònomes (CCAA). "Fa que ens resulte encara més difícil complir l'objectiu de dèficit", ha afegit. Aqueix objectiu és igual per a totes les comunitats, tinguen o no superàvit.

"Sense una millora del finançament i recursos com ens toca, això suposarà un pitjor futur per a les valencianes i valencians, per ales nostres filles, fills, nétes i néts", ha conclòs Ferrando.

Per a Baldoví les decisions de Madrid s'han traduït en un "austericidi" i en la generació d'un "deute il·legítim" que ha de ser compensada.

El principal candidat al Congrés ha insistit en la idea de "valencianitzar la política" en un moment en el qual es confon "el nacional amb l'autonòmic". Proposa, precisament, "lligar" la campanya Nacional amb la de la Comunitat atés que és "un tema capital". "Fa 5 anys que haurien d'haver arreglat el sistema de finançament, i no l'han fet ni els uns ni els altres. Això té un preu, 1.400 milions d'euros. És un preu social que paguem les valencianes i valencians", ha detallat. Per a Baldoví, hi ha culpables a assenyalar: "Rajoy. Sánchez. Montón. Montoro".

"El austericidi té cares i ulls", ha recalcat el polític. Són, per a ell, les "polítiques socials" que no han pogut duus a terme i que, per tant, de les quals "tantes valencianes i valencians no han pogut beneficiar-se". Insisteix, sobretot, en les possibilitats que un finançament adequat als habitants i la renda per càpita significaria a l'hora de crear nous llocs de treball.

"La pólvora ja està inventada, no la inventarem", ha iniciat Baldoví per a explicar la proposta. Segons detalla, es tracta d'aconseguir un "equilibri vertical", que implica aportar la liquidesa necessària perquè les administracions puguen gestionar les seues competències -o cedir impostos des de Madrid per a poder recaptar-los de forma territorial-, i un equilibri horitzontal. El segon el vincula al principi d'igualtat recollit en la Constitució: "Si existeix una diferència per habitant d'un 30% entre la comunitat millor finançada i la pitjor... És imprescindible que l'Estat ens atorgue més recurs o transferisca més impostos per a poder tindre el finançament que toca".

Mentre s'aprova una nova norma, no obstant això, exigiran la signatura d'una clàusula que, segons ha detallat Candela, ja és coneguda pel Govern de Sánchez; "està en la taula de Montón". Després d'apreciar l'acte d'honestedat de Duc en reconéixer que no han abordat el tema "per falta de temps" -i afegir que és una mostra de falta de "valentia política"-, ha detallat el pla. "El que proposem, la qual cosa ja vam proposar a la Ministra, és que aqueixos 2.000 milions que estan pressupostats es repartisquen a les CCAA que estem per davall de la mitjana. Suposaria acabar amb el maltractament sistemàtic que tenim les valencianes i valencians", ha detallat.

Baldoví ha afegit que després de presentar-ho a Montón, des del Govern els arribe un "no el veig amb mals ulls", però "es va quedar ací". El polític ha acomiadat als mitjans amb la conclusió de la urgència d'aquestes mitjanes: "A veure si acabem amb l'austericidi d'una punyetera vegada".

Destacats