Baldoví diu que Compromís ha canviat "cares però no objectius" i estaria "orgullós" de compartir campanya amb Oltra

Guardar

Joan Baldoví en roda de premsa
Joan Baldoví en roda de premsa

El candidat de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Joan Baldoví, ha assegurat que la formació ha dut a terme "un canvi de cares, però no d'objectius" per a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques. Per a la campanya, ha afirmat que estaria "molt orgullós de compartir escenari" amb Mónica Oltra.

Així ho ha indicat el també diputat en el Congrés, Joan Baldoví, que ha mostrat "tot el seu suport i consideració" cap a Mónica Oltra, de qui ha dit que "sense ella, Compromís seria una altra cosa".

Preguntat per si creu que el resultat electoral de la coalició sense Oltra encapçalant la llista serà diferent del qual hauria obtingut amb ella, ha apuntat que hi ha enquestes que apunten que "Compromís aguanta" i que recentment ha conegut sondejos que els atorguen una forqueta d'entre 16 i 18 diputats en Corts (tenen 17 actualment). Per a ell, seria "un molt bon resultat". "Enquestes hi ha per a tots els gustos", ha agregat.

Sobre el paper d'Oltra en la campanya, Baldoví ha indicat que l'exvicepresidenta "ha passat una carnisseria" i que entén que "fa falta un temps de repòs per a tancar tot eixe període" pel que ha insistit que estarà "orgullós" de comptar amb ella "quan vulga" i que serà "molt respectuós" amb les decisions que prenga.

De fet, preguntat per la possibilitat que Oltra decidira fer un pas al capdavant i optar a ser el cap de llista al Congrés en les eleccions de final d'any, ha indicat que tindrà tot el seu "suport i consideració".

SUMAR HA DE "FER ALGUN PAS MÉS JA"

Precisament, sobre els següents comicis i la concurrència o no del projecte Sumar de Yolanda Díaz, Baldoví ha assenyalat que li "agrada" la idea, però ha considerat que hauria de "fer algun pas més ja, que no siga només escoltar".

En aquest sentit, ha incidit en la seua idea que "sumar no és amuntegar" i ha agregat que han de "respectar-se les singularitats dels diferents territoris i els diferents actors polítics que treballen en ells. De fet, ha indicat que a Compromís li agradaria ser "l'actor polític dins d'eixa plataforma en el territori valencià", encara que no siga l'únic representat.

De fet, ha posat com a exemple de respecte a les sensibilitats territorials el projecte del Pacte del Túria que han subscrit amb altres formacions com a Más País, la Chunta Aragonesista o Més per Mallorca.

En aquest sentit, ha apostat perquè Compromís "col·labore" a Sumar, però que no es "diluïsca" en ell, i ha advocat perquè se'ls permeta "mantenir la seua singularitat i objectius". "La nostra aspiració és representar a la majoria dels cinc milions de valencians", ha remarcat.

AUTONÒMIQUES

Preguntat sobre per què considera que encara és possible un acord amb altres forces polítiques per a les generals i no ho ha sigut per a les autonòmiques i locals, Baldoví ha assenyalat: "Si un partit valencià no es presenta amb les seues sigles i el seu projecte a les eleccions valencianes, quin sentit tindria?".

Per això, ha indicat que es presenten com un Compromís "molt més obert" i que estan intentant "ampliar" el seu espectre tant realitzant actes amb professionals no de la formació, com reservant espais per a persones independents en les llistes.

De fet, preguntat sobre el lloc 12 de la llista que encapçalarà ell mateix --que encara no s'ha assignat a l'espera d'algú independent--, ha assenyalat que li agradaria que fora una persona "capaç de sumar sensibilitats diferents" o que "haja sigut representativa d'altres sensibilitats".

Un lloc abans en la llista, en l'11, anirà Enric Morera, l'actual president de Les Corts. Baldoví, que ha afirmat que ho considera el seu amic, ha aventurat: "Traurem a Morera". Igualment, ha indicat que "no tothom pot anar a les Corts" i ha apostat per perfils que estan en la llista com el mateix Morera o el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, per a un govern en el qual "farà falta moltíssima gent".

Sobre aquest tercer executiu del Botànic, s'ha mostrat content amb el treball de Compromís al capdavant de les quatre conselleries que ha portat (Educació, Igualtat, Agricultura i Economia) i ha indicat que li agradaria que en Sanitat pogueren gestionar com han fet en Educació.

Previ a tot això, serà necessari que els números donen als tres partits que formen el Botànic actualment. Baldoví ha valorat el paper d'aquest govern en la política valenciana, la reputació de la qual "ha guanyat moltíssim". "De fer vergonya, la política valenciana ha passat a estar respectada i a generar decisions que s'han copiat en altres llocs", ha assegurat.

Destacats