Baldoví anuncia una llei per a canviar el sistema de finançament i Mazón li insistix que s'assega a parlar amb ell

Guardar

El síndic de Compromís, Joan Baldoví. Foto José Cuellar
El síndic de Compromís, Joan Baldoví. Foto José Cuellar

El síndic de Compromís en Les Corts, Joan Baldoví, ha anunciat en la sessió de control que el seu grup presentarà una llei amb la qual pretén canviar el sistema de finançament per a enviar al Congrés i que, si no s'aprova en sis mesos, "automàticament entre un sistema basat en la població de dret", així com un fons d'anivellament.

Davant esta proposta, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat que si veu un punt d'acord amb l'oposició es "tira en planxa" i ha instat a Baldoví a portar una cosa "sobre la qual poder parlar", però li ha insistit que s'assega a parlar amb ell. "Vosté em demana que m'estudie alguna cosa que em proposa, però vosté no ve", ha manifestat.

"Vosté vol bufar i xarrupar al mateix temps", li ha dit Mazón a un Baldoví que abans, en el seu torn de rèplica, li havia dit: "Deixe de culpar a tots i comence a votar a favor".

I és que el síndic de Compromís havia utilitzat el seu torn de paraula per a recuperar la pregunta que li va fer Mazón en l'anterior ple, en el qual va qüestionar "per a què servix Compromís?", i ha afegit: "i per a què servix el PP valencià?".

Baldoví li ha assenyalat que el 70% del deute dels valencians ve de governs del PP i ha recuperat els titulars dels pressupostos de Rajoy dels anys 2015 i 2017 i la seua baixa inversió a Alacant.

A més, ha manifestat que Compromís "servix perquè mig milió de valencians tinguen llibres gratuïts", per a "multiplicar per tres la dependència i per dos la Renda Valenciana d'Inclusió" o per a "fer públiques les ITV".

"POSE-M'HO MÉS DIFÍCIL"

"Pose-m'ho més difícil", li ha respost Mazón en el seu torn de rèplica, i li ha instat a suspendre el suport de Compromís al Govern de Pedro Sánchez mentre no s'aprove el nou sistema de finançament i el fons d'anivellament. "Siga coherent, i potser algun dia pot ser vosté també de fiar", ha manifestat.

"Sap on està la serietat?", li ha preguntat. "A fer les coses a les quals un s'ha compromés", ha manifestat i ha destacat l'aprovació del districte únic per a l'educació i ha subratllat que han prioritzat a les rendes més baixes i famílies monoparentals entre altres.

Destacats