L'Audiència Nacional reprén demà el judici a Camps pel contracte de Fitur a la Gürtel

Guardar

camps
camps

L'Audiència Nacional reprendrà aquest dilluns el judici a l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps per les presumptes irregularitats en l'adjudicació a Orange Market, una de les empreses de la trama 'Gürtel', després que el tribunal suspenguera una setmana la vista oral pels problemes en l'accés a la documentació que han patit algunes parts.

Va ser dilluns passat quan el president del tribunal, el magistrat José Antonio Mora, va anunciar que ajornava l'inici de la vista oral donant un "lapsus d'una setmana" advertint que, si no, es pot provocar "indefensió a alguna part", la qual cosa "lamentablement" podria donar lloc a una "nul·litat" i al fet que el judici haguera de "tornar a començar tres mesos o dos anys després".

Aquesta decisió va arribar després que la defensa de Camps relatara que a algunes parts els havia resultat "impossible l'accés" a part de la documentació relativa al procés. "Hi ha documents als quals no podem entrar", va apuntar en la primera sessió de la vista oral.

El magistrat va explicar que la Sala, "conscient" de la necessitat de "garantir el dret a la defensa", decidia concedir un termini d'una setmana perquè tots tingueren "temps d'accedir a l'oficina" i sol·licitar als tècnics l'accés als documents corresponents.

Camps s'enfrontarà des d'aquest dilluns a una petició d'Anticorrupció de dos anys i sis mesos de presó per les suposades irregularitats en el contracte per a l'expositor valencià de l'edició de Fitur 2009.

NO ES VA EMPORTAR "UN SOL EURO A LA BUTXACA"

En declaracions als mitjans a la seua arribada a la seu de l'Audiència Nacional en San Fernando de Henares dilluns passat, Camps va assegurar que no es va emportar "un sol euro a la butxaca" per les actuacions de la trama.

En aquest context, va mostrar la seua intenció de tornar a la primera línia política una vegada cesse el que considera un "malson molt llarg" orquestrada per la Fiscalia, a la qual va acusar d'intentar "destruir" el seu treball com a president regional.

"Estem parlant de 70 contractes menors. Ací ningú de les persones que estan sent jutjades s'ha emportat un sol euro a la butxaca. No hi ha malversació, enriquiment injust o diners per al PP. Són contractes que l'Advocacia de la Generalitat ja va dir en el seu moment que estaven ben fets", va afirmar.

La vista oral, que senta a Camps i a altres 26 acusats en la banqueta, ve precedida d'una cascada de confessions i conformitats, als quals ha tingut accés Europa Press, d'alguns dels principals noms lligats a 'Gürtel'.

CORREA, EL SEU 'NÚMERO DOS' I 'EL BIGOTES'

El líder de la trama, Francisco Correa, el seu 'número dos', Pablo Crespo, l'administradora d'aquesta, Isabel Jordán, el gerent d'Orange Market, Cándido Herrero, i el responsable d'aquesta, Álvaro Pérez Alonso, àlies 'El Bigotes', han remés escrits de reconeixement els fets i s'han adherit a les conclusions plantejades per la Fiscalia.

En aquestes, el Ministeri Públic demana imposar dos anys i sis mesos de presó a Camps com a autor d'un delicte de prevaricació i un altre de frau a l'administració en considerar que va participar de manera activa en l'adreçament del contracte de Fitur 2009 a favor d'Orange Market.

D'acord amb el relat de la Fiscalia Anticorrupció, Correa, 'El Bigotes' i Herrero, es van concertar amb Camps perquè aquest, com a màxima autoritat autonòmica, disposara el necessari perquè el contracte del muntatge de l''estand de Grans Projectes' de Fitur fora directament adjudicat a Orange Market.

CAMPS CARREGA CONTRA LES CONFORMITATS

El mateix Camps va remetre el mes de juliol passat un escrit a la Sala penal de l'Audiència Nacional en el qual demanava que no tinguera en compte l'al·luvió de confessions recordant que els acords de conformitat només poden valorar-se com "autoincriminatoris", és a dir, per als qui confessen, sense que puguen condicionar a la resta d'acusats.

Correa, que ja acumula condemnes per més de 90 anys de presó, ha plantejat una condemna de 2 anys i 3 mesos de presó i una multa de 134.500 euros per delictes de tràfic d'influències, prevaricació administrativa, malversació de cabals públics i falsedat en document mercantil.

"El màxim responsable dels delictes que s'imputen en aquest procediment soc jo", va escriure del seu puny lletra en un document redactat des de la presó de Valdemoro (Madrid) el passat 6 de juliol de 2022.

En el seu escrit, el líder de la 'Gürtel' s'atribueix la idea de crear Orange Market per a "obtindre contractes de la Generalitat Valenciana i organitzar les campanyes electorals del PP" allí, "donades les bones relacions que Álvaro (Pérez, àlies 'El Bigotes') va iniciar amb Paco Camps".

LA CONFESSIÓ DEL 'NÚMERO DOS' DE CORREA

Crespo, per part seua, planteja la mateixa condemna que Correa --2 anys i 3 mesos de presó--i reconeix en el seu escrit que estava a càrrec de la "supervisió comptable i financera del grup d'empreses" de 'Gürtel', tenint "informació puntual i periòdica de les activitats d'Orange Market".

Jordán, que proposa 1 any, 10 mesos i 15 dies de presó, deixa clar que des que va començar a participar en la trama la persona que li "exigia i donava les instruccions" era Crespo, en cap cas Correa. L'acusada també dona extensos detalls sobre Camps i 'El Bigotes', a qui l'expresident valencià devia "els seus millors moments de mandat amb una imatge íntegra, impecable".

Finalment, Herrero reconeix en el seu escrit que "assistia a reunions amb diferents funcionaris" per a "concretar" els treballs de cadascun dels esdeveniments i "confeccionar els pressupostos" al mateix temps que assenyala directament a 'El Bigotes' com qui "aconseguia els treballs". El gerent d''Orange Market' proposa que se li impose una pena de 7 anys i 11 mesos de presó.

OPORTUNITAT DE NEGOCI OFERIDA PER CAMPS

En el seu escrit, Anticorrupció assenyala que l'"assentament" de la 'Gürtel' a la Comunitat Valenciana a partir de 2003 "va tindre per finalitat aprofitar les possibilitats de negoci que els va oferir Camps no sols per a l'organització i execució de tots els actes del Partit Popular que se celebraren en aquesta comunitat autònoma incloent la campanya electoral per a les eleccions autonòmiques de maig de 2003 en les quals va ser triat president de la Generalitat".

"Sinó també amb l'objectiu posterior d'aconseguir una posició avantatjosa en la convocatòria i adjudicació de contractes públics relatius a esdeveniments que pogueren ser organitzats per òrgans de l'Administració autonòmica valenciana i per entitats públiques dependents d'aquesta, i particularment, per a les edicions de la Fira Internacional de Turisme FITUR", continua la Fiscalia.

"Aquesta expansió del negoci" l'haurien articulada Correa, Crespo, Herrero i 'El Bigotes', fonamentalment, a través de la constitució el 24 de juliol de 2003 de la societat Orange Market per a operar en la mateixa Comunitat Valenciana. El propi 'Bigotes' seria nomenat posteriorment president del consell d'administració de la mateixa i Herrero, per part seua, conseller delegat.

"A partir d'eixe moment", Camps hauria facilitat a 'El Bigotes "l'accés a alts càrrecs de l'administració autonòmica amb poder decisori i intervenció destacable en la tramitació, adjudicació i execució dels expedients de contractació de FITUR i d'altres fires, així com d'altres esdeveniments".

Aquests, "seguint instruccions del llavors president de la Generalitat Valenciana, van possibilitar que dita mercantil obtinguera il·lícitament contractes de publicitat, d'organització de congressos, fires i esdeveniments d'administracions i ens públics dependents de la Generalitat, en benefici de la seua empresa", segons apunta la Fiscalia.

Destacats