Arribarà la Comunitat Valenciana a estar immunitzada al mateix temps que pronostica la Unió Europea?

Brussel·les ja va anunciar que avança al 14 de juliol la data en la qual preveu que tota Europa estiga vacunada

Guardar

Un grup de joves passegen pel carrer
Un grup de joves passegen pel carrer

En la jornada d'ahir la Unió Europea va posar nova data a la immunització de la població contra el coronavirus als països membres. Així ho va anunciar el francés Thierry Breton, responsable de les compres de vacunes de la Comissió Europea. "Hui tenim clarament la capacitat d'entregar de 300 a 350 milions de dosis per a finals de juny", per la qual cosa el 14 de juliol podria ser el dia en què totes les vacunes aprovades per l'EMA (Pfizer-Biontech, Osford-AstraZeneca, Moderna i la monodosi de Janssen) hagen sigut inoculades a la població.

De moment, tant en la Comunitat Valenciana com en la resta d'Espanya, s'ha viscut una reculada en el procés de vacunació, sobretot respecte al sector educatiu, els qui van patir la suspensió de la vacuna d'AstraZeneca. Així, la Conselleria d'Educació ha hagut de reprogramar el pla de vacunació i la conselleria utilitzarà els dies 26,27,31 i 1 per a immunitzar a més de 100.000 docents valencians, per la qual cosa es preveu finalitzar el mateix 1 d'abril.

A més, la Comissió de Salut Pública ha donat el vistiplau i ha acordat ampliar l'ús de la vacuna d'AstraZeneca fins als 65 anys, una qüestió que s'ha traslladat aquest dilluns en la comissió interterritorial, segons han avançat La Vanguardia i El País. La vacuna de la marca britànica s'administrava fins ara en persones adultes menors de 55 anys com a precaució al no estar prou provada. Així, el procés de vacunació avançarà amb més velocitat en resoldre's aquest dubte.

D'altra banda, una de les coses que pot fer que la població valenciana estiga més prop d'estar immunitzada és l'aprovació d'una nova vacuna. La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, plantejarà en la reunió del Consell Interterritorial que s'incorpore la vacuna russa Sputnik, una cosa que ja es va acordar en la reunió interdepartamental de la Generalitat.

La Generalitat Valenciana té previst començar amb la vacunació massiva de la població en abril i amb una xifra prevista d'implementació de fins a 400.000 dosis setmanals, segons els subministraments que arriben. Si els subministraments definitius es compleixen, es vacunaria a 1,6 milions de valencians i valencianes en un mes, cosa que ajudaria enormement a complir amb els terminis d'immunització previstos. La vacunació tindrà lloc en 161 municipis repartits entre les tres províncies.

Fins hui, s'han administrat a Espanya un total de 6 milions de dosis i quasi 2 milions han rebut les dues dosis corresponents d'algunes de les vacunes. L'arribada de la vacuna de Janssen a l'abril impulsarà el ritme de vacunació actual que fins al moment està sent molt lent en tota Europa. Cap país de la Unió Europea supera el 10% de la població vacunada, ja que només s'han administrat 70 milions de dosis de les 160 previstes.

Si tot ix segons el planejat, la Comunitat Valenciana estarà molt prop d'aconseguir la famosa immunitat de ramat, al voltant del 70% de la població vacunada, a l'estiu. Tot dependrà del ritme de vacunació i de com vagen arribant les diferents dosis de vacunes a Espanya, per la qual cosa des de les institucions hauran de fer un últim esforç per a revertir aquesta situació i poder així començar a vacunar a la població amb major celeritat.

Arxivat a:

Destacats