Arcadi España: "Hem de seguir incorporant el talent femení a la gestió de les TIC per a assegurar que el nostre model siga sostenible"

El conseller Arcadi España ha aprofitat hui 8 de març, Dia Internacional de la Dona, per a reivindicar el paper de les dones en el món laboral

Guardar

 El col·lectiu de dones de la DGTIC commemora el Dia Internacional de la Dona 2023
El col·lectiu de dones de la DGTIC commemora el Dia Internacional de la Dona 2023

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha destacat aquest dimecres, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona, que "hem de seguir incorporant el talent femení a la gestió de les TIC per a assegurar que el nostre model siga sostenible i atenga a la diversitat de la societat".

Arcadi España ha explicat que, segons Nacions Unides, "les dones en el món continuen representant només el 28 % dels llicenciats en Enginyeria i el 40 % dels llicenciats en informàtica i computació, mentre que en camps d'avantguarda com la intel·ligència artificial, només un de cada cinc professionals és una dona, el 22 %".

A Espanya, entre 2018 i 2021 es va produir un increment de quasi 4 punts percentuals en la proporció de recursos humans en ciència i tecnologia entre les dones, el doble que en el cas dels homes, segons un informe del Ministeri de Ciència i Innovació.

No obstant això, encara que la bretxa digital de gènere s'està reduint a Espanya, encara existeix una distància rellevant entre homes i dones pel que fa al col·lectiu de professionals en tecnologies.

En aquest sentit, el titular de les finances valencianes ha destacat que "només el 1,6 % de l'ocupació femenina està ocupat per dones professionals dedicades a les TIC, mentre que en el cas dels homes aquest percentatge aconsegueix el 5,6 %. A més, el seu salari en sectors tecnològics digitals és un 12 % inferior al dels homes".

Així mateix, Arcadi España ha assegurat que "continuarem lluitant per dissenyar polítiques públiques que revertisquen aquesta tendència i desenvolupen noves iniciatives que ajuden a millorar la representació de la dona en tota la societat i, especialment, en el sector públic dedicat a les TIC".

El conseller d'Hisenda també ha detallat que la nova Agència per a la Digitalització i la Ciberseguridad de la Generalitat "ens permetrà definir noves estratègies que contribuïsquen a reduir la desigualtat i fomentar una major presència de les dones en el col·lectiu professional públic".

Col·lectiu de dones de la DGTIC

El col·lectiu de dones de la Direcció general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) ha reivindicat el Dia de la Dona amb la publicació d'una foto grupal per a recordar la importància de la presència de dones en el sector públic dedicat a les tecnologies.

Les treballadores de la DGTIC representen actualment el 40 % del total del personal del departament i, en la seua gran majoria, són enginyeres informàtiques, de telecomunicacions, matemàtiques i, totes elles, es dediquen a la tecnologia. Totes són funcionàries, interines o de carrera, i es dediquen a desenvolupar programari, dirigir projectes informàtics o dissenyar serveis d'infraestructures de sistemes o de xarxes i comunicacions.

El director general de TIC, José Manuel García Duarte, ha explicat que "el percentatge de dones s'està reduint en la DGTIC, després de diversos anys de creixement a causa de la masculinització en les universitats de la vocació STEM -ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques per les seues sigles en anglés-. En 2019 el col·lectiu representava el 45 % del total i l'any passat el 41,67 %".

García Duarte ha recordat que "encara hi ha bretxes de gènere, ja que les dones en estudis de doctorat en Informàtica i Enginyeria representen el 20 %, en estudis de màster en Enginyeria i Arquitectura el 32 % i en Indústria i Construcció 32,8 %, la qual cosa confirma una important infrarrepresentación de les dones en àmbits STEM".

Segons el director general de TIC, "la bretxa de gènere en les carreres STEM està llastrant la incorporació de les dones a les ocupacions TIC quan, precisament, estem en un moment crític, ja que les noves tendències tecnològiques estan evidenciant que la presència femenina és indispensable perquè no es produïsquen desviacions indesitjades".

Arxivat a:

Destacats