Arcadi España: "La Generalitat compleix amb els empleats públics perquè han sigut i són fonamentals en els moments tan difícils que ens ha tocat viure"

Guardar

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, a Les Corts
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, a Les Corts

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha destacat que amb el Decret llei 17/2022 "la Generalitat compleix amb els empleats públics perquè han sigut i són fonamentals en els moments tan difícils que ens ha tocat viure", i ha afegit que aquesta mesura del Govern central i implementada pel Consell "és fruit del diàleg social i pretén mitigar l'impacte de la inflació experimentada durant 2022 i que els empleats públics no perden poder adquisitiu".

Arcadi España ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença en Les Corts, que han convalidat el Decret llei 17/2022 pel qual s'aplica en l'àmbit de la Generalitat la pujada addicional de l'1,5% de les retribucions dels funcionaris i funcionàries prevista en el Reial decret llei 18/2022 de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2022, per a compensar els efectes de la inflació.

De la mateixa manera, Les Corts han aprovat el projecte de Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat, que impulsa el lloguer de cases deshabitades, s'estableix la gratuïtat del Carnet Jove per a joves d'entre 14 i 30 anys, promou i facilita transport públic en municipis sense taxi, i es crea una Agència de Digitalització i Ciberseguretat per a unificar respostes a reptes i necessitats en l'àmbit tecnològic.

La Llei d'Acompanyament contempla també l'assimilació dels membres de parelles de fet inscrits en Registre d'Unions de fet formalitzades tant en la Comunitat Valenciana com en registres d'Espanya o tercers països a cònjuges, així com l'ús exclusiu de la paraula 'discapacitat' en lloc de 'minusvàlid' per a referir-se a les persones que pateixen una discapacitat.

Igualment, s'estableix un límit de 100 places en residències per a assegurar la qualitat i el benestar de les persones residents, s'impulsa la funció inspectora de l'Administració Turística per a requerir informació a plataformes digitals d'allotjament turístic, es milloren els entorns de treball en àrees industrials i s'estableix una major protecció de les societats musicals i de la pirotècnia com a recursos turístics de primer ordre.

Pujada global per a 2022 del 3,5%

Respecte a l'aprovació de la pujada salarial als funcionaris valencians, el responsable d'Hisenda ha detallat que es tracta d'una "pujada extra de l'1,5% sobre les quanties salarials vigents a data 31 de desembre de 2021, que podran veure reflectida en la seua pròxima nòmina i que suposarà un 3,5% en el còmput anual de 2022".

Així mateix, Arcadi España ha explicat que aquesta pujada tindrà efectes retroactius "des de l'inici d'aquest any 2022 i se suma al 2% que va entrar en vigor l'1 de gener. D'aquesta manera, tots els empleats públics de la Generalitat rebran, durant aquest mateix mes de desembre, una paga addicional que equival a l'1,5% del seu sou des del mes de gener passat".

"En els exercicis 2022 i 2023 les retribucions dels treballadors públics valencians s'hauran incrementat un 6%. En concret, un 2% amb la Llei de Pressupostos del Consell per a 2022; un 1,5% addicional i retroactiu amb aquest Decret llei del Consell, i amb un 2,5% més a partir de gener de 2023 amb l'aprovació dels comptes públics", ha afegit el conseller.

Suport a empreses i persones autònomes

Durant la seua intervenció, Arcadi España també ha posat en valor "a les empreses i treballadors del sector privat perquè són el motor de la nostra economia", al mateix temps que ha subratllat que el Consell ha posat a la disposició del teixit productiu valencià "recursos sense precedents per a mantindre obertes les persianes i que puguen continuar creixent al ritme que el feien en 2019 abans de la pandèmia".

En aquest sentit, el conseller ha remarcat que en la Comunitat Valenciana "hi ha més persones que mai treballant i ho fan amb el salari mínim més alt, amb reducció de la temporalitat i amb una major estabilitat. A més, el Consell ve reivindicant un espai de diàleg amb el sector privat per a un pacte de rendes que permeta protegir tant els treballadors com a l'economia".

Mesures per a lluitar contra l'increment de preus

Així mateix, el titular d'Hisenda ha recordat que la Generalitat ha implementat altres mesures per a pal·liar els efectes dels preus en les famílies i empreses.

Així, Arcadi España ha detallat que s'han aprovat "reduccions aplicades a taxes i preus públics, l'ajornament del cànon de sanejament, l'augment de beques, la gratuïtat de les tarifes de transport per als menors de 30 anys, el suport a les empreses i treballadors autònoms per l'augment del preu de l'energia, així com la reforma fiscal que comporta una reducció de l'IRPF aquest mateix 2022 per a famílies amb rendes mitjanes i baixes".

Destacats