Arcadi España convoca als alcaldes de la Vega Baixa per a promoure millores d'ordenació del territori i previndre els efectes adversos de l'emergència climàtica

Guardar

48754693556_28fa087643_z
48754693556_28fa087643_z

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha anunciat que en els pròxims mesos la conselleria convocarà als alcaldes i alcaldesses de la Vega Baixa i d'altres municipis afectats per les passades inundacions per a "promoure millores d'ordenació del territori i previndre els efectes adversos de l'emergència climàtica".

El conseller ha fet aquest anunci en la seua compareixença en Les Corts per a presentar les línies d'actuació del seu departament que ha centrat en tres objectius principals: "la sostenibilitat, el creixement i l'ocupació, i la cohesió social", i amb el diàleg com a principi d'actuació i "les persones com el centre de les polítiques i l'única prioritat de la conselleria". "Objectius- ha continuat –que van en la línia de l'Agenda 2030 de l'ONU.".

Així mateix, ha advocat per la necessitat d'"ajudar a acabar amb la rivalitat entre territoris, moltes vegades a partir de malentesos. Els valencians de l'interior i de la costa, els del sud i del nord, s'han de sentir igualment membres actius de la Comunitat".

Política territorial

En política territorial, Arcadi España s'ha referit al canvi que es va produir en la passada legislatura en passar de no tindre instruments amb perspectiva supramunicipal a un model orientat a "la racionalització, la complementarietat i l'equilibri, treball que s'ha d'aprofundir al voltant de tres eixos: un millor govern del territori, la lluita contra el canvi climàtic i la potenciació del vessant paisatgístic".

El conseller ha defensat "un territori cada dia més equilibrat que lluite contra la despoblació, on s'optimitzen els serveis ambientals del territori, amb un model racional d'ocupació de sòl residencial i activitats econòmiques, i amb les ciutats com a motors d'innovació i atracció de talent".

En aquest sentit ha indicat que estan molt avançats els Plans d'Acció Territorial de les Àrees de Castelló, València i Alacant i Elx que "comprenen el disseny de la infraestructura verda per a qualificar el territori, la determinació del sistema d'assentaments, eficients, compactes i que permeten rendibilitzar el transport públic, la lluita contra la desigualtat urbana, la proposta de sòls per a activitats econòmiques en àmbits estratègics i l'establiment d'un marc de concertació per a les administracions".

Així, el conseller ha anunciat que es convocaran " als Ajuntaments i administracions implicades per a donar-los a conéixer aquests treballs i puguen fer les seues aportacions, obrir després la fase d'informació i consulta pública, i continuar la tramitació fins a la seua aprovació en aquesta legislatura". Aquesta convocatòria es farà també amb els PATs del Baix Segura, que faran especial incidència en els riscos d'inundació, i de les Comarques Centrals.

Agenda Urbana Valenciana

Com la Comunitat té una alta taxa d'urbanització, més del 80%, el conseller ha anunciat que "treballarem amb la Vicepresidència segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, en diversos aspectes d'una Agenda Urbana Valenciana, que tindrà una gran participació, per a definir el full de ruta de les nostres ciutats en l'elaboració de directrius sobre l'àmbit verd urbà per a millorar el confort climàtic, la valoració dels paisatges urbans, activitats econòmiques innovadores, cohesió i inclusió social, etc".

Infraestructures viàries

En l'àrea de mobilitat, el conseller s'ha ressaltat que encara que durant molts anys ha faltat una planificació a mitjà termini, "ara disposem d'UNEIX, un document estratègic per a la millora de la mobilitat, les infraestructures i el transport de la Comunitat amb horitzó 2030". UNEIX recull tant les principals reivindicacions a l'Estat en aquestes matèries com el desenvolupament de competències pròpies de la conselleria.

En l'àmbit de les carreteres, el conseller ha citat el final de la concessió de l'AP-7, i l'important canvi que suposarà per al transport, per la qual cosa des de la Generalitat "elaborem amb els ajuntaments, un estudi de millora de la connectivitat de l'AP-7, que es va entregar al nou Ministeri de Foment, en una mostra de col·laboració institucional, atés el caràcter estratègic de la infraestructura", ha puntualitzat.

UNEIX també contempla una Xarxa d'Itineraris No motoritzats de la Comunitat, "perquè la Generalitat té entre els seus objectius impulsar el desenvolupament de models de mobilitat sostenible i especialment els relacionats amb l'ús de la bicicleta i els itineraris de vianants", ha assenyalat. Entre aquests itineraris es troba EUROVELO, amb caràcter europeu i que discorre en més de 500 km en la Comunitat.

D'altra banda, el conseller ha reiterat el compromís al costat de l'Ajuntament de Castelló de treballar conjuntament per a aconseguir una solució per al tancament de la Ronda de Castelló.

A més, Arcadi España ha destacat els Plans de Mobilitat Metropolitana Sostenible de les àrees de Castelló, València i Alacant-Elx, uns plans que incideixen sobre el 60% de la població valenciana, i ha anunciat que en unes setmanes "convocarem a les administracions de l'àrea de València perquè aporten idees i després eixirà a informació pública, abans de continuar la tramitació, que tindrà la corresponent avaluació ambiental estratègica. El mateix es farà amb els PMoMe de Castelló i d'Alacant i Elx, i amb altres plans de mobilitat comarcal".

Ferrocarrils

Quant a les vies ferroviàries de l'Estat, per al conseller "és obvi que la infraestructura "estrela" és el Corredor Mediterrani i en aquesta legislatura han de produir-se avanços decisius. Després de molts anys, en els últims mesos ha augmentat el ritme de licitacions i de redacció de projectes. El 13% de tota la licitació de Foment ha sigut destinada al Corredor Mediterrani, 1.822 M€ enfront de 627 M€ de l'anterior Govern, és a dir, tres vegades més".

Així mateix, per al conseller "és fonamental disposar d'uns serveis de Rodalia, àgils, puntuals, amb freqüències i temps competitius, per això necessitem més inversions i impulsar el Pla de Rodalia del 2017" i ha anunciat la convocatòria de la Comissió de Seguiment de l'aplicació del Pla de Rodalia entre el Ministeri de Foment i la Generalitat.

D'altra banda, el conseller ha insistit en la necessitat de "continuar avançant amb el Tren de la Costa, que ja s'ha adjudicat la redacció del projecte de duplicació entre Cullera i Gandia, i aconseguim que l'Estat incloguera, dins del Pla de Rodalia, la prolongació entre Gandia i Oliva, i continuarem defensant la continuació fins a Dénia, perquè sense una connexió a Dénia de la rodalia i del TRAM, no es pot parlar d'un Tren per la Costa".

TRAM d'Alacant i Metrovalencia

En relació amb el TRAM d'Alacant, ha subratllat que la finalització de les obres del túnel de la Serra Grossa ha fet possible l'obertura de la línia 5, "en la qual estem treballant per a convertir-la en un servei permanent". D'altra banda, ha afegit, "en aquesta legislatura, es posarà en servei la modernització completa de la Línia 9 de TRAM entre Benidorm i Dénia, i a l'octubre es licitarà la redacció del projecte de connexió de l'estació d'Estels amb les instal·lacions d'Adif-Renfe".

Quant a Metrovalencia, Arcadi España ha anunciat la licitació per 33 milions d'euros de les obres del tram subterrani de la L10, i ha destacat que es treballarà en la seua futura connexió amb la resta de xarxa de Metrovalencia.

Ports i costes

En la seua intervenció, ha recordat que el Port de València és el primer del Mediterrani en trànsit de contenidors (5 milions de TEUs en 2018) i el quart d'Europa. Una posició que, en opinió del conseller, "s'ha guanyat amb esforç i treball i ha de continuar creant riquesa per a la Comunitat en un marc de sostenibilitat". "Per a avançar en aquesta línia - ha explicat - cal conjugar diàleg, sostenibilitat i creixement, per això vaig convocar fa unes setmanes a l'Autoritat Portuària de València, el Ministeri de Foment i l'Ajuntament, conjuntament amb la Generalitat".

Quant a costes, el conseller ha manifestat que "emprendrem en aquesta legislatura obres de regeneració en trams singulars de costa, com per exemple, en la zona de l'Arbre del Gos a València, o el Passeig Gómiz a Alacant, i a continuar aplicant la normativa continguda en el Catàleg de Platges de la Comunitat, aprovat en 2018".

Aeroports

Sobre instal·lacions aeronàutiques que depenen de la Generalitat, Arcadi España ha ressaltat el creixement de l'Aeroport de Castelló, "en 2015 tenia un trànsit de 23.201 passatgers i en 2018 va arribar als 117.368. En el que portem de 2019, l'aeroport ha registrat més de 92.000 passatgers, que suposa un 14% més que en el mateix període de 2018. Aquesta setmana s'ha obert una nova ruta a Marsella, però anem més enllà, estem convertint a Castelló en un HUB al voltant de la intendència i la logística "
Destacats