Arcadi España aposta per "un urbanisme democràtic" que tinga en compte a tota la ciutadania i incloga la perspectiva de gènere

La Conselleria presenta una eina per a incloure la governança i l'urbanisme participatiu en els projectes d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge

Guardar

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España
El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha assenyalat en la presentació telemàtica de la 'Guia de participació pública en projectes urbans', que "l'urbanisme està al servei de tots els ciutadans i ciutadanes, i des de la Generalitat, defensem i impulsem un urbanisme democràtic que tinga en compte a tota la ciutadania i incloga la perspectiva de gènere".

En la seua intervenció per videoconferència en el seminari web organitzat per a presentar aquesta guia, el conseller ha destacat que "és fonamental apostar per la participació oberta dels ciutadans i ciutadanes d'una forma efectiva en la presa de decisions de les polítiques públiques, i especialment en un àmbit com l'urbanisme, que determina la planificació de les nostres ciutats".

Per a Arcadi España, "això només serà possible habilitant processos de participació com aquesta guia per a ajudar als ajuntaments per a iniciar aqueix procés". Així mateix, ha insistit que es tracta d'"un exercici d'informació i transparència, que ens ajudarà a obtenir una anàlisi de les necessitats i opinions dels veïns i veïnes".

La 'Guia de participació pública en projectes urbanístics' de la direcció general d'Urbanisme de la Conselleria és una eina per a posar en pràctica la governança i l'urbanisme participatiu en els projectes d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge.

Aquesta Guia s'enquadrada en el que es denomina urbanisme participatiu i situa a la ciutadania com a protagonista del seu entorn. Cerca implicar els diferents agents socials i arribar a consens per a intervenir en l'espai.

D'aquesta manera, es pretén que la transformació del barri i de la ciutat nasca del diàleg de les necessitats i problemes reals de qui els habita i transita. Des de la Conselleria es considera necessari aplicar una mirada interdisciplinària i global que incloga les diferents veus per a tindre una anàlisi completa i complex de la realitat, i que mire al futur, a les conseqüències i impactes que tindran les decisions que s'adopten.

En aquest context, la participació ciutadana s'assentisca sobre la base del dret de la ciutadania a participar de manera real i efectiva en l'elaboració, modificació i revisió de plans, programes i altres instruments de planificació, així com al fet que es faça públic el resultat i les decisions preses en el procés en el qual ha participat.

Segons s'estableix en la guia, els processos de participació ciutadana han de regir-se per criteris de paritat i diversitat en totes les seues formes (edat, sexe, diversitat funcional, situació econòmica, origen). També han de contemplar la perspectiva de gènere i garantir la paritat entre homes i dones.

Destacats