Aquests són els detalls de la planta fotovoltaica que alimentarà la gigafactoria de Sagunt

Sagunt i Volkswagen ja han barallat les diferents opcions per a situar aquesta planta fotovoltaica

Guardar

Planta fotovoltaica (Michael Fortsch)
Planta fotovoltaica (Michael Fortsch)

El projecte de la planta fotovoltaica de Sagunt va vent en popa: l'Ajuntament de Sagunt ja està ultimant un acord per a dividir la futura planta amb plaques solars per a subministrar energia a la gigafactoria de Volkswagen al Camp de Morvedre, segons han anunciat fonts municipals a À Punt. De moment, ja s'ha seleccionat set parcel·les del municipi, de les quals es quedaran finalment entre tres i quatre, encara que una ja és clara: situada en la partida de la Broma, la meitat de la superfície anirà destinada a les plaques. La resta de l'espai es repartirà en les altres parcel·les, encara per concretar.

No obstant això, l'última paraula és de la Generalitat, la qual haurà de triar les diferents parcel·les on se situe la instal·lació per a iniciar després les expropiacions.

Es tracta d'una planta que ocuparia una superfície de 2,5 milions de metres quadrats i 250 hectàrees, segons el regidor delegat d'Urbanisme Quico Fernández. Les grans dimensions del projecte han fet que la polèmica estiga a l'ordre del dia: diversos agricultors temen que aquestes bateries "passen per damunt" dels seus interessos. Tanmateix, l'alcalde de València Joan Ribó va assegurar que això no es produiria i ha demanat a Sagunt que "no es destruïsquen determinades zones agrícoles" i que s'estudie la possibilitat de dividir-la en diverses zones.

La Regidoria d'Urbanisme de la localitat valenciana està treballant per a reduir el màxim possible l'impacte ambiental associat a les plaques.

Possibles processos especulatius

Fernández també ha advertit als propietaris de terres al llarg de tot el terme municipal perquè "no facen transaccions de les seues parcel·les mentre no estiga definitivament delimitat l'àmbit de les plantes, ja que no s'han definit encara les superfícies que seran afectades". L'objectiu és "evitar que hi haja processos especulatius com els que s'han donat ja en altres casos".

Fernández ha incidit en què pot donar-se el cas que apareguen compradors que oferisquen ara un preu de mercat actual "bastant inferior al que seria desitjable", per a després "aprofitar-se de les expropiacions, que tenen un preu sensiblement superior".

A més, ha apuntat que des d'Urbanisme es col·labora per a agilitar tots els tràmits per a la instal·lació de la gigafactoria. "El nostre fi és millorar les condicions del parc industrial i sobretot preservar l'interés general", ha recalcat.

Arxivat a:

Destacats