Un amic de Zaplana confessa que era el seu testaferro: "Em va dir que m'encarregara dels seus diners. Em va demanar favors"

Guardar

Zaplana a la seua arribada als jutjats per a declarar pel cas Erial. Foto Rober Solsona
Zaplana a la seua arribada als jutjats per a declarar pel cas Erial. Foto Rober Solsona

Joaquín Miguel Barceló, amic de la infància de l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre del PP Eduardo Zaplana, ha confessat en el juí que se seguix en l'Audiència de València pel cas Erial i ha delatat a l'expresident: "Era el seu testaferro. Em va demanar que m'encarregara dels seus diners perquè ell estava en política i ho vaig fer. M'ho va demanar com a favor i al principi el vaig veure lícit", ha relatat.

Barceló s'ha pronunciat en estos termes durant la seua declaració en la tercera sessió del juí pel cas Erm, procediment en el qual s'ha investigat el suposat cobrament de més de 10 milions d'euros en comissions derivades de concessions d'ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana. En total hi ha 15 acusats, entre ells Zaplana, i el frau està quantificat en més de 20 milions d'euros.

Barceló ha manifestat que coneix a Zaplana des de fa uns 50 anys: "Ens vam conéixer des de molt joves, dels mateixos cercles d'eixir, de ser molt amics. Hem continuat sent íntims amics", ha dit, per a després reconéixer que durant diversos anys va ser el seu testaferro.

"Era testaferro de Zaplana?", li ha preguntat directament el fiscal, al que l'acusat ha respost: "Sí. Em va demanar favors, els vaig fer. Si a això se'n diu testaferro, ho vaig ser".

Ha reconegut que va firmar "molts" papers que no va arribar a llegir i que apareixia en diferents societats perquè així li ho van demanar. Interpel·lat per si els diners d'estes societats era de Zaplana, ha respost: "Em van dir que era de Zaplana i de la família, que no tributava però que era tot normal", ha asseverat. "A mi em tenien per a firmar tots els documents que em posaven davant", ha afegit.

Destacats