Ajudes per a les empreses de transport públic regular de viatgers per la COVID-19

Guardar

Autobus
Autobus

El Consell ha aprovat el decret que estableix les bases reguladores i pel qual es convoquen ajudes per a les empreses que presten transport públic regular de viatgers d'ús general, competència de la Generalitat, i que s'han vist afectades a conseqüència de la COVID-19.

Amb aquestes ajudes, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat té com a finalitat mantenir la prestació d'aquests serveis públics, de tal forma que continuen garantint el dret a la mobilitat de les persones.

Així mateix, per la necessitat de garantir aquest dret, així com el servei per part de les empreses operadores, juntament amb la naturalesa excepcional, única i imprevisible dels esdeveniments que han motivat aquestes ajudes, s'ha optat per seguir el procediment de concessió directa.

L'import global màxim d'aquestes ajudes ascendeix a tres milions d'euros a càrrec dels pressupostos de la Generalitat amb la possibilitat que es puga ampliar amb fons propis de la Generalitat o procedents de l'Estat o la Unió Europea.

Podran optar a aquestes ajudes les empreses que van estar realitzant transport públic regular de viatgers d'ús general competència de la Generalitat el dia 13 de març de 2020 i continuen prestant el seu servei en el moment de la sol·licitud. Aquestes empreses hauran de comprometre's, mitjançant declaració responsable, a continuar prestant el servei almenys fins al 31 de desembre de 2020.

També hauran de presentar un pla d'explotació dels serveis que van estar prestant del 7 al 13 de març de 2020 i una relació detallada en la qual s'indique el número i matrícula d'autobusos que van estar efectivament adscrits a aquests serveis per resultar necessaris per a la seua prestació.

Quantia de la subvenció

La quantia de la subvenció estarà determinada pel nombre de vehicles que s'acredite el dia 13 de març de 2020 i que foren necessaris per a atendre el pla d'explotació que estiguera prestant la setmana del 7 al 13 de març. L'ajuda a rebre dependrà del nombre de vehicles entre els quals es dividirà el pressupost total, sent la xifra màxima a percebre per cada vehicle admés en aquesta convocatòria de 8.000 euros.

La sol·licitud es presentarà de manera telemàtica en la seu electrònica de la Generalitat. El termini per a la presentació de sol·licituds serà de set dies hàbils i s'iniciarà l'endemà de la publicació d'aquest decret en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Les mesures excepcionals a causa de la COVID-19 dirigides a protegir la salut dels ciutadans i evita el contagi han afectat de forma generalitzada el normal desenvolupament socioeconòmic, incidint en l'economia i de manera singular en el sector de la mobilitat.

Les empreses de transport de viatgers estan patint aquesta afecció econòmica en forma d'una reducció dels viatgers, la qual cosa ha suposat un minvament considerable dels seus ingressos, fins al punt de posar en perill la seua viabilitat.

A més, la Generalitat ha de mantenir la provisió dels serveis de transport públic interurbà de viatgers en la Comunitat Valenciana per a garantir a la ciutadania un sistema integrat de transports que els assegure el dret a la mobilitat.

Destacats