Aitana Mas: "La Llei de Diversitat Familiar blinda els drets de totes les realitats familiars protegint especialment a les més vulnerables"

La vicepresidenta ha presentat en Les Corts el projecte de Llei de Diversitat Familiar i Suport a les Famílies

Guardar

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat que la Llei de Diversitat familiar i Suport a les Famílies "blindarà i reconeixerà els drets de totes les realitats familiars amb les quals convivim hui dia en un marc únic que fins ara no existia" convertint-se en "un reflex de la diversitat de la societat valenciana".

En aquest sentit, ha assenyalat que aquesta llei "elevarà al màxim rang normatiu possible una realitat que existeix des de fa temps, la diversitat familiar," establint "garanties, protegint especialment a les famílies més vulnerables i obligant els poders públics a adoptar mesures de respecte i promoció a qui més ens necessita".

Mas ha intervingut hui davant el Ple de les Corts per a presentar el projecte de Llei de Diversitat Familiar i Suport a les Famílies com a pas previ a la seua pròxima aprovació.

La vicepresidenta ha explicat que la futura llei està basada en quatre objectius fonamentals: el reconeixement de la diversitat familiar, el foment de la maternitat i paternitat responsable, la garantia dels drets en diferents àmbits (serveis socials, educació, habitatge, consum, etc.) i la millora del benestar i qualitat de vida de les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica i exclusió social.

Entre els drets garantits per la futura llei la vicepresidenta ha fet especial referència a la protecció de la maternitat i la paternitat lliure i responsable, "per al que s'avançarà en la corresponsabilitat i en l'ús del temps dedicat a la criança i la cura en l'àmbit familiar, a través d'impuls de mesures de conciliació en el sector públic i en la política de contractació de la Generalitat".

Per la seua banda, en l'àmbit educatiu es recull, entre altres, l'accés universal en l'educació de dues a tres anys i la promoció de l'accés al sistema educatiu dels xiquets i xiquetes menors de dos anys a través d'ajudes que s'articularan de manera reglamentària.

També es promocionarà l'educació en valors relacionats amb la igualtat de gènere, la corresponsabilitat, l'educació emocional i la diversitat familiar, social, cultural i sexual.

D'altra banda, en matèria de salut es promourà, entre altres, l'accés de tots els tipus de famílies a les diferents tècniques de reproducció assistida, així com el dret de les famílies a obtenir informació, orientació i atenció en matèria de salut sexual i reproductiva.

A més, es desenvoluparan programes de promoció de la salut i preventius per a fomentar la criança positiva i l'educació afectiva i sexual o programes que afavorisquen el benestar emocional i l'atenció a la salut mental en l'àmbit familiar.

Famílies vulnerables

Quant a les mesures concretes dirigides a les famílies vulnerables que inclou el text, Aitana Mas ha ressaltat l'establiment de "beneficis fiscals (en l'IRPF, transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i l'impost sobre successions i donacions) i l'exempció de taxes i preus públics per a famílies vulnerables".

"Així mateix, es garanteixen prestacions econòmiques per a situacions d'urgència social, o per a les persones cuidadores en l'entorn familiar", ha afegit.

D'altra banda, ha destacat les mesures destinades a facilitar l'accés a la universitat, "a través d'ajudes a l'estudi i la inclusió en el barem d'aquestes ajudes a les famílies considerades d'especial protecció".

En aquest sentit, per a Mas aquestes polítiques són "imprescindibles" per a "garantir la igualtat d'oportunitats i remoure les causes que han generat la desigualtat, tenint en compte que hi ha famílies "que tenen molt més difícil arribar al lloc on arriben els membres altres famílies, ja que no parteixen de condicions d'igualtat".

Destacats