Aitana Mas: "Hem de continuar treballant per la consolidació dels serveis socials, la lluita contra el canvi climàtic i un canvi en el model productiu"

Guardar

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha advocat perquè el Consell "del Pacte del Botànic continue treballant en el futur per la consolidació dels serveis socials com a quarta pota de l'estat del Benestar" així com per tindre un full de ruta contra el canvi climàtic. A més, ha destacat la necessitat d'"aconseguir un canvi efectiu que consolide un nou model productiu en coherència amb el nostre territori".

Aitana Mas ha participat hui en el desdejuni-col·loqui organitzat pel Fòrum Alacant, amb la ponència 'Obrir el futur amb un nou Botànic' en la qual ha analitzat els canvis estructurals que s'han produït en la Comunitat Valenciana des de 2015 fins a l'actualitat i les perspectives de cara a un pacte de govern a partir de la pròxima legislatura.

Així, a més de l'aposta pels serveis socials, la lluita contra el canvi climàtic i la producció sostenible, la vicepresidenta situa "entre els principals eixos que han de formar part del Botànic del futur, la reivindicació d'un finançament just, que ha de ser constant, governe qui governe a Madrid" i la gestió dels Fons Next Generation que suposen la mobilització de fins a 21.000 milions d'euros en els pròxims cinc anys amb la hipòtesi de crear uns 190.000 llocs de treball.

Millores estructurals

Mas ha ressaltat que la Comunitat Valenciana "ha canviat molt 'durant' el Botànic, però igualment ha canviat 'gràcies' al Botànic" i ha destacat alguna de les principals fites aconseguides en aquests anys, entre els quals s'ha referit a la "universalització de la sanitat res més iniciar el primer govern del Pacte del Botànic", la supressió dels copagaments sanitaris o la creació d'un sistema de gratuïtat de llibres de text.

"A més, - ha destacat- s'ha dissenyat i posat en marxa un sistema modern de serveis socials, basat en el reconeixement de drets, que ha suposat passar dels 837 milions d'euros dedicats en 2015 als serveis socials als 2.199 dedicats en 2022. Així mateix, es va desbloquejar la gestió de les ajudes a la dependència i s'ha ampliat el nombre de persones protegides: de les 41.955 el juliol de 2015, a les 128.429 l'agost de 2022. Pràcticament el 200%".

En matèria econòmica ha fet referència a l'atracció a la Comunitat Valenciana de "grans projectes empresarials que generen nou teixit productiu" i una "reducció molt notable de l'atur", de manera que mentre que en el segon semestre de 2014 era del 23,02%, en el segon trimestre d'enguany estem al 12,81%.

"Entre 2007 i 2015 l'atur es va incrementar el 163,08%; durant els governs del Pacte del Botànic l'atur va baixar el 44,35%" unes xifres que, ha apuntat, "són encara millors aplicades a dones i joves".

La pandèmia i les seues conseqüències

En la seua ponència s'ha referit a l'impacte que la pandèmia i les seues conseqüències sociològiques ha tingut sobre la nostra societat i la manera de fer política, a la qual se sumen altres condicionants com una crisi "astellada i desigual dels esquemes neoliberals; una guerra a Europa que interpel·la sobre el futur de la seua integració, i sobre algunes certituds dolorosament arrabassades; un increment dels discursos del populisme ultradretà" i la posada en evidència davant l'opinió pública de "els primers efectes grans del canvi climàtic".

Per a Mas, tots aquests canvis porten a la necessitat de "reorganitzar qualsevol possible pacte de futur" i ofereix una oportunitat als governs per a "encapçalar accions integrals per a donar respostes a aquesta mena d'amenaces". Enfront d'aquestes dificultats la vicepresidenta assenyala la necessitat d'"imaginar una societat que precisa la cohesió econòmica, territorial, cultural, social i educativa".

Arxivat a:

Destacats