Aitana Mas: "La futura Llei valenciana de famílies avança en la coresponsabilitat com a base per a una maternitat i paternitat responsable"

El Consell ha aprovat el projecte de Llei de Diversitat Familiar i Suport a les Famílies

Guardar

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha informat que el Ple ha aprovat el Projecte de Llei Valenciana de Diversitat Familiar i Suport a les Famílies, entre els objectius de les quals ha destacat "la protecció a la maternitat i a la paternitat lliure i responsable, avançant en la coresponsabilitat i en la disposició de temps per a la seua dedicació a la criança i la cura en l'àmbit familiar".

Per a això s'impulsa, entre unes altres, "l'adopció de mesures de conciliació en el sector públic i en la política de contractació de la Generalitat, así com la realització de campanyes divulgatives, de formació i d'impuls del diàleg social, per a promoure la conciliació i la coresponsabilitat també en l'àmbit privat".

La vicepresidenta ha destacat que es tracta d'una norma de caràcter transversal que reconeix "la pluralitat i la diversitat familiar i que impulsa polítiques integrals de suport a la família considerada com un espai clau de socialització i convivència".

Así, a més de la conciliació, inclou entre els seus objectius principals el reconeixement de la diversitat familiar, amb la inclusió de "una clàusula de no discriminació i una sèrie de definicions que pretenen donar visibilitat en els diferents tipus de famílies".

A més, el projecte de llei inclou en el seu articulat "la millora del benestar i qualitat de vida de les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica i exclusió social i les persones que les integren" amb mesures com l'obligació d'establir beneficis fiscals o l'exempció de taxes i preus públics, per a les famílies vulnerables.

Finalment, ha destacat com a objectiu fonamental la garantia dels drets de les famílies en l'àmbit dels serveis socials, de l'educació, la sanitat, l'habitatge, la cultura o el consum i ressaltat algunes mesures concretes com "l'atenció integral a les víctimes de violència de gènere i masclista i els seus fills i filles a través de centres i programes, programes de suport i assessorament especialitzat a famílies adoptants i acollidores".

En l'àmbit educatiu la llei inclou l'accés universal en l'educació de dues a tres anys, l'existència de bancs de llibres de text i material curricular o ajudes per als serveis complementaris de menjador i transport escolar, entre unes altres.

Algunes de les mesures en matèria de salut són "la promoció de l'accés de tots els tipus de famílies a les diferents tècniques de reproducció assistida", o el desenvolupament de "programes que afavorisquen el benestar emocional i l'atenció a la salut mental en l'àmbit familiar".

Quant a l'àmbit de l'habitatge, es garantirà el dret a un habitatge assequible, digne i adequat, i es fomentarà l'accés a habitatges de protecció pública en règim de lloguer, compra o cessió d'ús; así mateix s'establiran ajudes en el lloguer d'habitatges a les famílies d'especial protecció, i s'atorgaran ajudes per a l'adquisició, la rehabilitació i la promoció d'habitatges.

Mes ha assenyalat que el Consell remetrà de forma immediata aquest text a les Corts per a la seua tramitació parlamentària que permeta la seua aprovació definitiva al més prompte possible.

Comerç sostenible

D'altra banda, el Ple del Consell ha aprovat també el projecte de Llei de Comerç Sostenible, una norma que, segons ha destacat Aitana Mas, "respon a la necessitat de regular l'ordenació, planificació i foment del comerç valencià per a donar resposta a la nova realitat comercial, atendre als nous requeriments del sector i, al mateix temps, facilitar una política comercial adaptada a les exigències actuals i al seu desenvolupament sostenible".

Aquesta llei promourà el comportament socialment responsable de les empreses perquè contribuïsquen al desenvolupament sostenible. També orienta l'activitat comercial, incorporant actuacions dirigides a conciliar el creixement econòmic i la competitivitat, amb la protecció del medi ambient i els valors i demandes socials.

Destacats