Agricultura posa en marxa la divulgació del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 juntament amb el sector agrari

Guardar

La consellera d'Agricultura Isaura Navarro
La consellera d'Agricultura Isaura Navarro

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha anunciat la posada en marxa d'accions de divulgació del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC) 2023-2027 al costat del sector productor agrícola i ramader.

En una reunió amb representants sectorials al voltant de la Política Agrària Comuna (PAC), dels pròxims quatre anys, Isaura Navarro ha afirmat que “hem compartit amb el sector i les diferents direccions generals que tenen projectes amb la PAC les qüestions que entraran a partir del 2023, per a orientar-la i divulgar el pla estratègic de manera conjunta”.

La consellera d'Agricultura ha afegit que “estem parlant que amb la PAC arriben prop de 250 milions d'euros per als nostres agricultors i ramaders cada any, i a més aquesta nova PAC té un enfocament molt més verd”.

A més, Navarro ha apuntat que “és un impuls malgrat les dificultats que viu el sector per a totes aqueixes persones que es dediquen al camp en el territori valencià i que podran continuar rebent ajudes de la PAC per la defensa ferma que s'ha fet des d'aquesta Conselleria"

Cal recordar que a partir de l'1 de gener de 2023 entrarà en vigor el Pla Estratègic de la PAC, que aconseguirà fins a l'any 2027. La gran novetat de la futura PAC és el seu canvi d'enfocament, passant de ser una política de compliment de normes, fonamentalment basada en la descripció dels requisits que han de complir els beneficiaris finals de les ajudes, a una política centrada en el rendiment i l'obtenció de resultats, mitjançant la consecució d'uns objectius generals i específics.

Amb l'objectiu de planificar la divulgació del PEPAC 2023-2027, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha elaborat un Pla d'Implementació i Divulgació del PEPAC 2023-2027 en la Comunitat Valenciana.

El document recull tres tipus de mesures, el complement bàsic a la renda, ajudes per a realitzar pràctiques ambientals conegudes com ecorégimenes, ajudes a principals sectors com a fruites i hortalisses, vi i apicultura, així com mesures de desenvolupament rural.

En aquest sentit, la posada en marxa del PEPAC exigeix planificar la seua divulgació i la formació del personal implicat en la tramitació de les sol·licituds d'ajuda. A l'efecte de divulgació, des de la direcció general de la PAC s'estan elaborat “píndoles formatives” i cursos autoformativos que estaran disponibles en la pàgina web del Servei de Transferència de Tecnologia.

D'altra banda, s'està elaborant un fullet explicatiu, amb exemples concrets d'aplicació de les pràctiques d'Eco Règims en la Comunitat Valenciana, que es difondrà entre totes les unitats administratives (direccions territorials d'Agricultura i oficines comarcals) i entitats col·laboradores perquè en prengueu coneixement per part de les persones titulars d'explotacions agràries interessades.

A més, des de la Direcció General de la PAC s'ha previst el següent calendari de formació:

- 1 i 2 de desembre de 2022: Formació per a entitats col·laboradores sobre aspectes pràctics de les intervencions PEPAC incloses en la Sol·licitud Única d'ajudes de la PAC. Sessió TEAMS.

- Primera quinzena de febrer de 2023: Formació sobre la realització informàtica de la LA SEUA 2023, per a per a personal tècnic i administratiu de les direccions territorials d'Agricultura i oficines comarcals d'Agricultura.

- Segona quinzena de febrer de 2023: per a personal tècnic i administratiu de les Direccions Territorials d'Agricultura i Oficines Comarcals d'Agricultura per a entitats col·laboradores.

Nova PAC 2023-2027

Respecte de la nova PAC, la Conselleria "farà un gran esforç econòmic i posarà en marxa i en primer lloc totes les ajudes de la PAC de desenvolupament rural, cofinançades des de la Generalitat, i que afecten les persones agricultores i ramaderes", ha assenyalat Navarro. A més, també suposa la incorporació de l'apicultura tant en els fons Feaga com en els Feader.

Igualment, es podrà incrementar el nombre de persones que es concentren en les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses, i que ara són més de 45.000, ja que en la nova PAC no hi ha sostre pressupostari per als Programes Operatius que presenten els productors organitzats.

A més hem creat una línia nova d'ajudes per a indemnitzar a les empreses agràries, especialment cooperatives afectades per efecte dels incendis d'aquest estiu.

El sector vitivinícola també continuarà rebent una atenció especial amb una programa propi en la PAC. I el sector de l'oli rebrà un suport especial i nou en la PAC amb una ajuda associada, que en el cas de la Comunitat Valenciana veurà reconegudes les reivindicacions que hem fet per als olivars mil·lenaris i amb més dificultats com els de muntanya.

Així mateix, des del Pla de Desenvolupament Rural activarem una nova línia d'ajuda a cultius valencians que estan patint greus dificultats per efecte de la invasió d'Ucraïna com són: caqui, nispro, cirera i altres fruiters d'os i raïm de mes, etc.

Arxivat a:

Destacats