Agricultura crearà el distintiu 'Producte Stop al Foc' per a promocionar els cultius del mosaic agroforestal

La iniciativa incentiva el consum de productes agroalimentaris de municipis agroforestals, on l'activitat agrària actua de barrera contra els incendis

Guardar

Parcel·la de cultiu en zona forestal
Parcel·la de cultiu en zona forestal

La conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica crearà la marca 'Producte Stop al Foc' per a promocionar la producció agroalimentària del mosaic agroforestal, que actua de potent eina de prevenció d'incendis.

La consellera d'Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha anunciat la iniciativa que persegueix mantenir l'activitat agrària i ramadera en l'entorn rural, a través d'un distintiu que incentiva el consum de proximitat i fomenta la compra. La marca s'estendrà al conjunt de productes agroalimentaris elaborats en les comarques rurals per a certificar el benefici mediambiental i social del sector primari i de la indústria de transformació en el territori.

"Els camps i les parcel·les conreades han demostrat el seu enorme potencial per a prevenir la propagació del foc. Llancem el distintiu 'Producte Stop al Foc' per a reivindicar el valor afegit de l'activitat agrària en el punt de venda i contribuir a la recuperació de l'economia de les comarques afectades pel foc", ha afirmat Mollà.

La proposta es dirigeix, entre altres, a la promoció de la ramaderia extensiva, l'olivar, els ametlers i la vinya; quatre dels principals cultius i produccions afectades pels grans incendis de Vall d'Ebo o Venta del Moro. A més, els productes de qualitat diferenciada i agricultura ecològica 'Molt de Gust', la producció de la qual es desenvolupe en municipis agroforestals, també podran incloure la distinció 'Stop al Foc'.

Aquesta mesura forma part de la bateria de les propostes de la conselleria per a impulsar l'estratègia de prevenció i recuperació enfront dels incendis forestals que enguany han arrasat més de 30.000 hectàrees a la Comunitat Valenciana.

La consellera ha demanat incrementar la partida pressupostària en matèria de Prevenció d'Incendis fins als 86 milions d'euros, així com crear un Fons de Cooperació Forestal per a finançar els plans de prevenció dels municipis, que haurà de comptar amb l'aportació econòmica de les diputacions. Mollà ha concretat, a més, que el Servei de Vigilància Preventiva passada de 18 a 23 milions d'euros i que els equips de manteniment d'infraestructures compten amb 12,5 milions d'euros anuals.

La titular d'Agricultura i Transició Ecològica va assenyalar dimecres passat la necessitat d'atacar la despoblació, impulsar el mosaic agroforestal i introduir un pagament per serveis ambientals en un enclavament amb 1,3 milions d'hectàrees de massa forestal.

Destacats