L'Advocacia de la Generalitat recorrerà l'exempció del pagament de 170.000 euros als socis de Francis Puig

Mazón recorda la decisió del Consell de la posada en marxa d'una auditoria per a “perseguir el malgaste i les irregularitats de l'anterior govern del Botànic”

Guardar

Carlos Mazón en Les Corts
Carlos Mazón en Les Corts

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que l'Advocacia de la Generalitat recorrerà la caducitat dels procediments judicials amb l'objectiu de recuperar els 170.000 euros que van ser perdonats a Francis Puig, germà de l'expresident Ximo Puig. Durant la seua intervenció en la sessió de control en Les Corts, Mazón ha criticat "l'ús de recursos públics per a afavorir a familiars de Ximo Puig" i ha esmentat una sentència que destaca la pèrdua de fons que van anar a parar "a la butxaca dels amics del germà de l'expresident".

Segons Mazón, la Unitat de Delictes Econòmics de la Guàrdia Civil ha revelat que el Consell del Botànic justificava subvencions en la Comunitat Valenciana amb vídeos d'altres regions. A més, ha assenyalat que les empreses que van rebre subvencions van incomplir condicions necessàries i van ser multades per infracció greu en 2020.

El president ha recordat la decisió del Consell d'iniciar una auditoria per a investigar el malgaste i les irregularitats del govern anterior, incloent-hi la contractació de personal sense autorització i adjudicacions irregulars de contractes.

Mazón també ha esmentat les diligències obertes pel Tribunal de Comptes a causa de presumptes irregularitats en l'execució de contractes per a l'assistència sanitària. Ha destacat la gestió del govern actual, que, segons ell, "ha reduït la llista d'espera de pacients de prioritat u a la meitat en el primer any".

El president de la Generalitat ha emfatitzat les irregularitats en el procés de reintegrament de subvencions per part de la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, acusant l'administració anterior d'atorgar subvencions "sense preocupar-se ni de comprovar i exigir la seua devolució quan no es complien requisits".

La Comunitat Valenciana avança

Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha recriminat al PSPV que "no li importa l'estat de la Comunitat Valenciana" i ha posat en valor els últims avanços aconseguits en l'últim mes per als ciutadans del nostre territori.

Així, el president ha enumerat mesures com la gratuïtat universal de l'educació de 0 a 3 anys o la presentació del pla Viu gràcies al qual "per fi hi haurà habitatge públic en la Comunitat Valenciana i ha indicat que ja han posat sòl a disposició més de 40 ajuntaments".

El màxim representant de l'Executiu valencià també ha recordat el pla per a blindar la seguretat dels ciutadans i lluitar contra la pirateria i les falsificacions amb el qual "s'augmenten les sancions fins al màxim, la protecció dels menors enfront de joguets perillosos o la protecció dels nostres sectors productius".

El cap del Consell també ha fet referència al capdavant comuna entre el Consell i els agricultors per a alçar la veu a Brussel·les i "aconseguir millores en la burocràcia i la reducció de les sancions a les xicotetes explotacions agrícoles", al mateix temps que ha destacat el compromís del comissari europeu d'Agricultura per a plantejar el tractament en fred a tots els cítrics procedents de fora que ho requerisquen.

A més, ha subratllat que des de l'última sessió de control "hem tingut les millors dades d'atur del mes de març des de 2008 amb 4.000 aturats menys, sobretot dones", o les dades de turisme de març dels quals ha assenyalat que "són els millors de la història perquè ja no hi ha traves a l'est sector".

Durant la seua intervenció, el president ha manifestat el compromís d'este Consell amb els municipis de la Comunitat Valenciana amb la licitació del TRAM Gandia-Oliva-Dénia que "l'oposició no va licitar mai" o la posada en marxa del tractament de radioteràpia perquè els pacients oncològics de La Safor "ja no hagen de desplaçar-se a València".

En matèria fiscal, Mazón s'ha referit a la campanya de la renda que inclou deduccions sanitàries i socials a les rendes baixes i mitjanes, així com al cim amb la Regió de Múrcia per a defendre i reivindicar l'aigua que mereix la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, president ha obsequiat al síndic del PSPV. José Muñoz, amb el llibre 'A sangre y fuego' de Manuel Chaves Nogales per a interpel·lar-li "a estar en contra de tots els odis i totes les dictadures".

Nul·la contribució a la Comunitat Valenciana

Durant la seua compareixença, el president ha criticat al síndic de Compromís "per no aconseguir res per a la Comunitat Valenciana en matèries com el finançament o el soterrament del pas a nivell d'Alfafar" i ha lamentat que "donen els seus vots a una investidura amb els pitjors pressupostos de la història per a la Comunitat Valenciana a canvi de res".

A més, els ha recriminat que es "mostraren contraris" a projectes estratègics per a la Comunitat Valenciana com l'ampliació del Port de València o el transvasament Tajo-Segura.

Finalment, el cap del Consell ha assenyalat a la diputada Aitana Mas com "un referent" per a altres dones en la lluita contra el càncer després del seu anunci recent que patix esta malaltia.

Durant el ple de Les Corts, s'ha aprovat la presa en consideració de les cinc proposicions de llei anunciades pel Consell: la Llei de Llibertat Educativa, la Llei de Concòrdia, la Llei de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana, la reforma de la Llei de Transparència i incompatibilitats i la reforma de la Llei de l'Agència Valenciana Antifrau.

Arxivat a:

Destacats