Acció Cultural es concentrarà quan el Suprem publique la sentència del 'procés' si és condemnatòria

Guardar

Presos catalanes
Presos catalanes

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha anunciat que convocarà una concentració el dia en què Tribunal Suprem faça pública de manera oficial la sentència sobre 'el procés' si es confirma que condemna als nou líders independentistes a la presó ja que entén que en el judici ha mostrat "àmpliament" que els presos "no han comés cap delicte".

Sobre aquest tema, en un comunicat, ACPV ha assenyalat que durant el judici, ha quedat "àmpliament demostrat" que les acusacions per les quals els líders independentistes estan a la presó des de fa quasi dos anys "no tenen cap base objectiva".

"No s'ha pogut trobar cap indici de delicte en el comportament dels càrrecs associatius i institucionals presos, perquè en una democràcia no és delicte exercir el dret de lliure manifestació ni tampoc el del lliure exercici a l'expressió d'opinió mitjançant una consulta o referèndum", han insistit.

A més, han assenyalat que "la presó preventiva que han patit durant quasi dos anys ja és una condemna" i "evidència la gravetat que significa l'ús arbitrari i sense base factual de la presó preventiva com a instrument de càstig". "Són ja moltes les veus que apunten la necessitat de reformar el sistema d'imposició de la presó preventiva a l'Estat espanyol per a evitar més arbitrarietats i injustícies", han afegit.

En aquest sentit, han defensat que "atesos els fets provats no hi ha cap base per a cap condemna". "Per això, una sentència que no fóra absolutòria seria una injustícia manifesta i un càstig a l'exercici de la llibertat de manifestació i d'expressió de l'opinió i, conseqüentment, una greu reculada en la qualitat democràtica d'un Estat que no es distingeix precisament per aquesta qualitat", han asseverat.

A més, han assenyalat que una sentència no absolutòria "seria un enorme error que no faria sinó empitjorar una situació que només es resoldrà des del diàleg". "No es pot pretendre callar la veu de més de dos milions de persones només a base de colps de negativa al diàleg, violència policial i presó", han remarcat.

Finalment, han indicat que en cas de tindre lloc una sentència no absolutòria, ACPV convocarà els seus socis i simpatitzants a concentrar-se davant la plaça de l'Ajuntament de València a les 19.00 hores del dia de la seua publicació "per a expressar el nostre absolut rebuig i la nostra exigència de respecte a les llibertats democràtiques fonamentals, d'alliberament dels presos polítics catalans i de diàleg amb les institucions catalanes com a única possible via de solució".

Destacats