Ábalos visita aquest dijous el 'Paredón de Paterna' on es calcula que el franquisme va afusellar a 2.000 persones

Guardar

abalos_archivo
abalos_archivo

El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, participa aquest dijous, 1 de novembre, en un acte en el cementeri de Paterna, al costat del "paredón" d'afusellament on es calcula que el règim franquista va afusellar a més de 2.000 persones.

L'esdeveniment coincideix amb el festiu de Tots els Sants i tindrà lloc al costat de l'anomenat 'Paredón de Paterna'. Primer es donarà lectura a un poema i posteriorment Ábalos realitzarà un recorregut i participarà en una ofrena al costat del monòlit commemoratiu.

A més del ministre valencià, prendran la paraula la secretària general provincial, Mercedes Caballero, i l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, avancen els socialistes en un comunicat.

La setmana passada, la localitat va engegar la qualificació de Bé de Rellevància Local (BRL) per a l'anomenat 'Paredón d'Espanya' i el Camí de la Sang, així com per a les fosses comunes trobades i excavades recentment en el cementeri municipal, amb l'objectiu que aquests espais siguen protegits i reconeguts.

Un total de 2.238 persones van ser afusellades en l'anomenat 'Paredón d'Espanya' entre abril de 1939 i novembre de 1956, procedents de 191 pobles de la Comunitat Valenciana i d'altres 60 municipis espanyols.

Per la seua banda, les fosses comunes dels afusellats s'estenen sobre una superfície de 650 metres quadrats i en aquesta legislatura s'han autoritzat excavacions i exhumacions per a dignificar la memòria dels morts a Paterna.

NOVA FOSSA COMUNA

Precisament aquest dimecres, l'Ajuntament de Paterna ha dut a terme la senyalització i delimitació d'una nova fossa comuna en el cementeri, encara sense numerar, situada en el segon quadrant del quadre inferior esquerre del camp sant.

Amb aquesta actuació, "es fa un pas més per a recuperar la dignitat i els cossos dels represaliats inhumats a Paterna i ajudar als seus familiars", ha manifestat el regidor de Protecció a les Persones i participació Ciutadana, Julio Fernández,

El president del Consell Assessor de la Memòria Històrica ha subratllat que "cal no oblidar" que Paterna és el segon lloc d'Espanya on més gent es va afusellar durant la postguerra i el franquisme, per la qual cosa "el cementeri mostra perfectament el que va significar la repressió sobre els vençuts després de la victòria franquista en la Guerra Civil".

"La memòria dels familiars de les més de 2.200 víctimes a les quals els va ser arrabassada la vida en el nostre municipi segueix viva", ha emfatitzat, per a recordar que, des de fa uns anys, l'Ajuntament facilita tots els tràmits i permisos per a realitzar exhumacions. De moment, "ja es tenien localitzades 60 fosses a la qual se sumisca aquesta última, encara que és molt probable que existisquen més".

Destacats