Ábalos usa les declaracions polítiques sobre Catalunya per a justificar la investidura fallida

Guardar

Ábalos - Eduardo Parra EP
Ábalos - Eduardo Parra EP

El ministre de Foment en funcions i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha afirmat aquest dimarts que en aquests moments, amb la situació que s'està produint a Catalunya "es pot entendre perfectament" per què els socialistes no "van cedir a les pressions" per a formar un govern de coalició: "Escoltant les opinions dels quals podrien ser els nostres socis de coalició, aqueix govern hauria entrat en una crisi definitiva a la primera".

Així s'ha pronunciat el dirigent socialista en una entrevista en Les notícies del Matí d'À Punt en ser preguntat sobre si es penedeixen de no haver esgotat les vies de negociació i haver evitat, així, que les protestes a Catalunya coincidisquen en el temps amb una nova cita electoral.

Després d'indicar que els fets ocorreguts després de la sentència del 'procés' eren "previsibles" encara que no es podia "dimensionar l'abast de la resposta", ha subratllat que el PSOE només volia formar govern, no tenia "gens d'interés en què la situació es produïra en aquestes circumstàncies electorals".

"Nosaltres volíem un govern, ningú es juga una victòria per traure uns quants diputats més" que, a més, tampoc garanteixen una eixida diferent, ha dit, i ha insistit que es va arribar a la dissolució automàtica de les Corts perquè se'ls va bloquejar, perquè el PSOE va intentar la investidura de Pedro Sánchez. A partir d'ací, ha indicat, "els terminis van córrer" i no va haver-hi una resposta que "garantira un govern d'estabilitat".

De fet, Ábalos ha destacat que ara han vist el comportament dels actors de cara al conflicte a Catalunya i escoltant als que podrien haver sigut els seus socis de coalició "aqueix govern hauria entrat en una crisi definitiva a la primera".

A més, ha prosseguit, aqueixa posició hauria estat abocada necessàriament "almenys al que diguera ERC", que era la força que podia donar-los la majoria, per la qual cosa ha resolt: "Si hi havia algun dubte de per què l'important no era una investidura, sinó un govern estable amb una posició definida, en molt poc temps la realitat ha evidenciat la impossibilitat de l'acord en aqueixos termes".

Respecte a les enquestes, Ábalos ha assenyalat que el PSOE intenta projectar "una altra manera de solucionar aquesta situació de falta de majories". "No tenim per què veure'ns arrossegats a aqueixa lògica de la suma, de substituir el bipartidisme imperfecte que teníem per un 'bloquisme' on hem de sumar entorn de dues posicions o pols", ha explicat.

Així, ha recordat que a Europa "hi ha governs en minoria", a més dels de coalició, i ells van plantejar un govern a la portuguesa que no va ser possible.

"Nosaltres volíem un acord programàtic amb les forces que tenen major sensibilitat respecte a la justícia social i no entrar a comprometre'ns en allò que ens diferencia, no va ser possible, no se'ns ha deixat", ha conclòs el dirigent socialista.

Arxivat a:

Destacats