Ábalos, Puig i Sánchez inauguren l'AVE Oriola-Madrid com a projecte per a "superar centralismes"

El president Puig celebra que la línia d'alta velocitat arribe a Elx i Oriola, dos de les ciutats valencianes més poblades amb una intensa activitat econòmica i que "viuen hui un històric canvi d'agulles"

Guardar

puig sanchez abalos ave
puig sanchez abalos ave

Elx, Oriola i el territori valencià al complet estan hui d'enhorabona, i és que ni més ni menys que l'AVE ha arribat a la capital del Baix Segura connectant dos de les ciutats valencianes més poblades i amb una intensa activitat econòmica dependent del sector del tèxtil, del calçat i part de l'agricultura, ja que ara "estan una mica més prop de Madrid i, d'ací a poc temps, estaran més prop d'Europa" amb la implementació al complet del corredor mediterrani, tal com apunten els objectius del ministre valencià de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

D'aquesta manera, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assistit, al costat del president del Govern, Pedro Sánchez, i el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, a la posada en servei de la connexió d'alta velocitat Montfort-Elx-Oriola-Regió de Múrcia, un acte en el qual ha estat també present el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Així, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat, en aquest acte, la importància estratègica del corredor mediterrani, una connexió que, tal com ha subratllat, compta amb l'impuls del Govern d'Espanya, i que, al costat de l'Alta Velocitat, resulta fonamental per a la cohesió territorial. Es tracta, ha afegit, d'un objectiu al qual ajudarà l'arribada de l'AVE a Elx i Oriola, unint dues ciutats importants a la capital, millorant la connectivitat dins de la Comunitat Valenciana i acostant Alacant "a aquest tan esperat corredor mediterrani".

Com ha manifestat el president, "aquest nou tram és una mica més que una via ràpida a la capital: també obre la porta a la millora dels serveis de rodalia entre Alacant, Villena, Elx i Oriola, i, molt aviat, esperem que aquestes ciutats siguen, d'ací a poc temps, dues parades més del corredor mediterrani".

En aquest punt, el president ha agraït "l'impuls enorme" del Govern d'Espanya a aquest gran projecte comú, i ha assenyalat que, per a continuar potenciant-lo, resulta "fonamental" que "els treballs, de nord a sud, continuen avançant, amb especial èmfasi en el tram Xàtiva-L'Alzina", la qual cosa "permetrà viatjar en AVE entre Alacant i València, i de Castelló a la Vega Baixa". A més, també ha reivindicat com a necessari "el canvi d'ample entre Castelló i Tarragona per a connectar al Corredor les nostres mercaderies i ciutadans".

El president ha agraït al president del Govern la seua presència en la Comunitat "en aquest moment tan rellevant per a les nostres infraestructures i tan difícil per al nostre país", i ha recordat que les reivindicacions que es plantegen des del territori valencià "res tenen d'excloents". "Quan exigim inversions per al Corredor, pensem més enllà de la Comunitat Valenciana, pensem en una via que isca de França i que arriba a Algesires, passant per Múrcia, pensem a cohesionar millor aquesta 'Espanya invertebrada' d'Ortega, tan necessitada de locomotores i noves estacions".

Cinc reptes territorials

Puig ha assenyalat a més que "Espanya ha d'obrir el focus més enllà dels vells problemes, dels problemes de sempre", i ha al·ludit en aquest sentit a cinc desafiaments territorials: "aconseguir una cogovernança efectiva, superar la macrocefàlia ineficient, acordar un finançament just, atendre l'Espanya invisibilitzada i oxigenar l'Espanya despoblada". "Només així caminarem cap a una 'Espanya d'Espanyes', que és el país plural que realment tenim i la visió del qual compartim amb el Govern d'Espanya", ha agregat.

Tal com ha subratllat el president, "sobren centralismes", a Espanya i també en la Comunitat Valenciana, i "en aquesta predisposició, aquest AVE avança en la bona direcció" i per això Puig, ha assenyalat, així mateix, que "l'essència d'un país s'explica més enllà del seu quilòmetre zero" i "està en ciutats com Elx i Oriola", en l'entramat de ciutats petites i mitjanes que el configuren.

"Hui el Govern d'Espanya projecta modernitat en dues grans ciutats, però fa molt més", perquè l'arribada de l'AVE a Oriola "és una fita carregada de simbolisme", ja que constitueix "el símbol de com s'estreny la distància entre la Vega Baixa i els centres geogràfics i polítics" i de la "cohesió", de nord a sud, amb el corredor mediterrani. "És el símbol de tot allò que ens uneix", ha resumit.

"A partir d'ara, els seus habitants, però també els negocis de les seues sabates, les seues peces de vestir i els fruits de la seua horta estan una mica més prop del centre, Madrid i, d'ací a poc temps, estaran més prop d'Europa", ha assenyalat Puig, qui ha recordat que "aquesta és la funció social del ferrocarril: vertebrar el territori, unir, facilitar l'economia.

El "tren callat dels sofriments", que va escriure Miguel Hernández en 1938, es converteix en 2021 en l'"AVE modern de les oportunitats", amb parada en Elx i en l'estació Miguel Hernández d'Oriola, ha rememorat.

"Moment extraordinàriament complex"

El cap del Consell s'ha referit a més durant la seua intervenció al "moment extraordinàriament complex" que es viu amb la pandèmia de COVID-19, "un repte majúscul amb dos fronts fonamentals: el primer, l'urgent, una crisi sanitària i econòmica que requereix determinació i mesures de xoc; el segon, l'inajornable, una recuperació que necessita llums llargues per a ser la palanca que ens transforme".

"En aquest moment, l'urgent és salvar vides. Per a això, hem d'insistir que, d'una vegada per sempre, sense mercadejos ni excuses injustificades, les farmacèutiques envien les vacunes promeses en el temps i la forma que requereix la situació, però l'urgent és també salvar empreses i ocupacions", ha dit.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Destacats