Ábalos "no descarta" a Errejón com a ministre en un govern amb Sánchez

Guardar

abalos-acto
abalos-acto

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha assenyalat aquest dilluns, sobre la possibilitat que el líder de Més País, Íñigo Errejón, forme part d'un govern amb el PSOE com a ministre, que "no descarta res". "Ens haurem d'acostumar al fet que ningú podrà governar en solitari, ni ara ni possiblement en bastant temps perquè és conseqüència del multipartidisme", ha reconegut.

Així ho ha indicat aquest dilluns a València, abans d'intervindre en la conferència 'Certituds per a assegurar el progrés', a preguntes dels mitjans sobre les declaracions d' Errejón, qui aquest dilluns ha assenyalat que no descarta ser ministre en un Govern de Pedro Sánchez, encara que ha indicat que no és l'objectiu de la força política que representa.

"Jo tampoc em descarte", ha fet broma Ábalos, abans d'afegir: "Jo no descarte res, crec que l'important és que el país està en aquestes eleccions per una qüestió de bloqueig, després la qüestió és evitar més bloquejos. No sé si l'aportació permetrà desbloquejar".

El ministre en funcions ha destacat que al maig "va guanyar l'opció del PSOE i, per tant, el que vol la ciutadania és un Govern progressista que tinga per bandera la justícia social i les distribucions d'eixos beneficis".

"Si volem que l'esquerra guanye, sincerament crec que cal votar al PSOE. Altres opcions d'esquerra lamentablement ens han conduït a aquesta situació, no per primera vegada sinó per quarta", ha manifestat, al mateix temps que ha insistit que la resta de forces d'esquerra "fins ara no han ajudat".

Interpel·lat per les enquestes que apunten al fet que el PSOE no podria governar en solitari, el titular de Foment ha reconegut que "ens haurem d'acostumar al fet que ningú podrà governar en solitari, ni ara ni possiblement en bastant temps perquè és conseqüència del multipartidisme, que d'altra banda a la societat li ha semblat molt bé". Ha subratllat que tampoc podrà governar en solitari "cap altre partit".

No obstant això, ha remarcat que en les anteriors eleccions generals els socialistes van obtindre 123 diputats i "el següent partit pràcticament la meitat". "Això no és una qüestió que haja de ser per majories absolutes", ha opinat.

Ábalos ha assenyalat que l'actual sistema parlamentari "no és l'únic", sinó que "hi ha altres sistemes que coexisteixen en la mateixa Espanya, com a Euskadi o Astúries, on aquesta situació no s'hauria produït, perquè al final hi ha mecanismes per a evitar el desbloqueig i, per tant, haguera governat el PSOE".

Al seu judici, "no és només una qüestió de realitat política sinó també de procediment", ha afirmat, per a afegir que cal "entendre que, en alguns casos, la falta d'una majoria absoluta possibilitarà coalicions i en altres casos no, perquè exemples tenim d'un i d'un altre".

"En aquest cas, jo crec que el temps ens ha donat la raó en molt poc temps, i és que evidentment l'única opció possible per a haver aconseguit una majoria era amb Podemos i amb l'abstenció d'ERC. Imagine's com estaríem encarant la situació" de Catalunya, ha agregat.

Sobre aquest últim punt, preguntat per la seua valoració dels altercats a Catalunya després de la sentència als líders del 'Procés', Ábalos ha expressat el seu "propòsit" que "Catalunya recupere la normalitat", "s'acabe ja amb la violència i, sobretot, també amb aquestes convocatòries que no deixen de ser amenaces per a pertorbar la convivència".

Ha defensat que la Constitució Espanyola és "un punt de trobada" i ha instat que cadascun defense el seu projecte "però per les vies que admet la legalitat". "Tant de bo això siga així i puguem obrir una nova etapa a Catalunya, que fa falta. Jo crec que a Catalunya sobra molta frustració i cal parlar de futur", ha sostingut.

Arxivat a:

Destacats