A setmanes d'aprovar el Pla del Cabanyal, Giner considera la gestió "pèssima" i Català vol reformular-lo

Ja s'han presentat les últimes al·legacions i el pla podrà ser aprovat per la Corporació Municipal a l'inici de la pròxima legislatura

Guardar

debate-electoral
debate-electoral

Després d'un llarg procés d'estudi, exposició, participació i al·legacions, el Pla del Cabanyal s'ha quedat a les portes de ser aprovat aquesta legislatura. La setmana passada van arribar les últimes al·legacions a la Regidoria d'Urbanisme; han de resoldre's, passar per la comissió competent de la Generalitat i, després, ser aprovades pel Ple Municipal. Un llarg procés del qual es va parlar en el passat debat i que, per a la candidata popular, María José Català, reflecteix la poca atenció "per les necessitats socials" de l'ajuntament pel barri; el candidat de Ciutadans la considera "pèssima".

Rita Barberà tenia l'ambició d'"obrir València al mar" i va trobar, després dels seus bons resultats de 2007, un context que va creure afavoridor. En 2009 va posar en marxa el seu pla que contemplava l'expropiació i destrucció de 1.600 habitatges del Cabanyal. No obstant això, la dilatació judicial i, sobretot, l'organització i lluita veïnal, van frenar el gruix del projecte fins a arribar nou Pla del *Cabanyal; una aposta per protegir el barri, la seua regeneració i, amb incidència especial, en la no destrucció que volia portar avant el PP.

El pla plantejat pels populars es va derogar amb l'arribada del Govern de La Nau i van començar les converses amb els veïns i veïnes del Cabanyal-Canyamelar, especialment a través de la plataforma Salvem el Cabanyal i de l'Associació de Veïns.

Català va ressaltar sobre el tema que el "va sorprendre" els edificis de cinc a sis altures: "No crec que siga una proposta que tenim tots al cap per al Cabanyal. Cal reformular-ho per a no paralitzar una vegada més aquest instrument". Alguna cosa que, no obstant això, han recollit les associacions anteriors en les al·legacions i han seguit els itineraris legals poques setmanes abans d'aprovar-se; no hi ha cap paralització.

La candidata d'UP-EUPV, María Oliver, va ser la primera a replicar que "en tema d'habitatge el PP no està legitimat per a dir res": "Quan arribem no hi havia ni regidoria; el PP no tenia l'habitatge ni en l'estructura de l'ajuntament, una cosa inacceptable". No obstant això, ha sigut la seua sòcia de govern, la candidata socialista Sandra Gómez, la que més vehement s'ha enfrontat a la candidata popular.

Nova obertura al mar

"Està molt bé que diga que no és la idea que ella té del Cabanyal. El PP, efectivament, va demostrar que tenia una idea que anava d'enderrocament i d'esborrar la identitat i història del Cabanyal Canyamelar", va iniciar la candidata del PSPV. Gómez va insistir a Català en què siga "lleial amb els veïns i veïnes" del barri perquè, asseguren, "porten quatre anys" d'intens treball per a conformar el Pla del Cabanyal.

Pel seu costat, Giner ha assegurat que encara que van donar el seu suport en 2015 i durant el mandat, "no han fet absolutament res": "L'execució del Pla del Cabanyal és deficitària, pèssima. I a més, ens agrada la proposta d'organització anomenada Via Verda", ha assenyalat al candidat de Compromís, Joan Ribó. Alguna cosa que l'encara alcalde ha assenyalat que algunes qüestions d'aquesta 'via verda' han arribat mitjançant al·legacions i s'han contemplat.

Gómez ha assegurat que els veïns, encara amb diferències, tenen "la tranquil·litat" de saber "què passarà amb el seu barri", per la qual cosa les propostes de reformulació de Català són "irrespectuoses". "Sé que acaba d'arribar a la política municipal de València, però portem quatre anys treballant en el barri. Per tant, respecte del que s'ha fet i no torne a generar por i tensió en els veïns i veïnes", ha asseverat Gómez.

Català, que reivindica el "bon llegat" de Barberà, va revivar la polèmica amb el Cabanyal ja el gener passat, quan va defensar la seua idea d'"obrir València al mar" de nou. Alguna cosa que, va assegurar, no seran tan "invasiu" com el pla abans projectat, però sense aclarir quin seria el mètode.

Destacats