900 milions d'euros per a la Comunitat Valenciana si s'aproven els PGE

El Govern ha promés mesures transitòries fins a la reforma del sistema de finançament

Guardar

manifestacion_01
manifestacion_01

Bones notícies per a la Comunitat Valenciana encara que, això sí, sempre que tiren endavant els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). I és que en aquest cas, la Comunitat Valenciana estaria a un pas d'eixir de l'infrafinançament a la qual, des de l'Executiu Central, l'han sotmés. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha admés que la Comunitat Valenciana "és una de les pitjor finançades", i ha promés una sèrie de mesures transitòries fins que es duga a terme la solució definitiva que passaria per la reforma d'un sistema de finançament autonòmic.

Però com aquesta reforma, tal com va informar el President del Govern, Pedro Sánchez, "no es realitzarà en aquesta legislatura", en els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat, el Govern s'ha compromés a destinar "almenys 900 milions d'euros" a la Comunitat Valenciana per a "millorar els serveis que té assignats".

Quant a eixes mesures compensatòries a les quals ha fet referència la ministra d'Hisenda, Montero ha explicat que la nostra autonomia es beneficiarà de 240 milions d'euros extra, sempre que els PGE siguen aprovats. Una tasca àrdua per a Sánchez que, malgrat comptar ja amb el suport de Podemos, haurà de seguir negociant amb partits com Compromís, PNV o PDeCAT per a aconseguir els vots a favor necessaris.

Així mateix, Montero ha assenyalat que la Comunitat Valenciana també podrà refinançar deute a curt termini; recuperar el finançament de la dependència; o incrementar els seus ingressos per l'"arranjament de l'atropellament a l'IVA", comés per l'exministre Cristóbal Montoro, que provocava que les comunitats autònomes solament liquidaren onze mensualitats d'aquest impost.

Oltra: "La Comunitat Valenciana necessita mesures pal·liatives per a una situació de maltractament singular"

Les reaccions davant aquest anunci del Govern no s'han fet esperar. La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha valorat positivament les mesures transitòries promeses per l'Executiu central fins a la reforma del sistema de finançament autonòmic. "Mentre es renova el sistema de finançament, que porta caducat des de 2014, necessitem mesures pal·liatives per a una situació de maltractament singular que s'està perllongant durant dècades, i que ha fet que aquesta comunitat tinga menys oportunitats que unes altres".

Per eixe motiu, Oltra ha assegurat que Compromís defensarà l'agenda valenciana i els interessos dels valencians durant les negociacions dels Pressupostos Generals de l'Estat perquè, com explicava, a València Extra, el portaveu en el Congrés de Compromís, Joan Baldoví, "no solament tenim el PIB per sota de la mitjana, sinó que patim un infrafinançament que no ens permet fer front a inversions socials. Nosaltres hem fet president a Pedro Sánchez sense demanar res a canvi. Ara, solament esperem la mateixa lleialtat i el mateix respecte".

Per la seua banda, el President de la Generalitat, Ximo Puig, també ha qualificat de "positives" aquestes mesures perquè "reconéixer que hi ha un infrafinançament, i que ha d'haver-hi una resposta immediata, al marge que finalment hi haja un nou sistema, és el que hem demanat des del Govern valencià des de l'inici d'aquesta legislatura".

Així, ha criticat l'actitud de PP i Ciudadanos respecte als PGE en anar "en contra de l'interés general". "Necessitem que es revertisquen drets. Necessitem estabilitat i, per això, necessitem uns pressupostos".

Finalment, el diputat de Compromís, Ignasi Candela, qui ha preguntat a la ministra per eixes mesures transitòries, ha explicat que tant la Regió de Múrcia, com la Comunitat Valenciana estan "finançant a comunitats riques". Així, ha demanat que es garantisca "la igualtat entre espanyols. Sense valentia, no hi ha finançament".

Destacats