5.765 queixes per la supressió dels concerts educatius i el plurilingüisme

El Síndic de Greuges presenta el seu informe anual de 2017, en el qual també enlletgeix a la Conselleria d’Igualtat la seua “falta de col·laboració”

Guardar

curso escolar
curso escolar

  • Plurilingüisme: Més valencià i anglès el pròxim curs en les aules de la Comunitat

La Conselleria d'Educació, encapçalada per Vicent Marzà, va ser l'organisme sobre el qual més queixes es van remetre al Síndic de Greuges en 2017, segons l'informe anual d'aquesta institució. Concretament, es van enviar 7.702 queixes d'aquesta Conselleria, més de la meitat -el 55%- del total que va rebre el Síndic. I d'aquestes, la gran majoria -5.765- versaven sobre la supressió d'unitats concertades de batxillerat i, en menor mesura, sobre la política de plurilingüisme en les escoles que vol implantar el departament d'Educació de la Generalitat. Concretament, van ser 5.147 pel primer motiu, i 618 pel segon.

Segons el Síndic de Greuges, aquestes dades permeten considerar com "sensiblement focalitzada" la conflictivitat sorgida arran d'aquestes matèries, al mateix temps que mostren "l'alt grau d'organització i mobilització dels col·lectius de pares d'alumnes" recolzats en "els titulars dels centres afectats" i en "les seues estructures organitzatives". Els desacords entre la Conselleria i les AMPA van acabar, tal com constata el Síndic, en "actuacions davant els tribunals de justícia" perquè els denunciants perseguien solucions executives, una cosa que "no pot ser obtinguda de les resolucions del Síndic".

L'informe anual, que va ser lliurat ahir pel Síndic Major, José Cholbi, al president de les Corts Valencianes, Enric Morera, apunta també que el grau de col·laboració de les administracions públiques valencianes amb la institució és "molt elevat i satisfactori". No obstant, també afig que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, dirigida per Mónica Oltra, no ha contestat a 133 queixes ni a 95 resolucions o recomanacions del Síndic.

Mónica Oltra

Ángel Lluna, un dels síndics adjunts, va manifestar que açò suposa "una falta de col·laboració amb el Síndic que no afavoreix per a res el prestigi de la institució". "Si les pròpies institucions no col·laboren amb el Síndic, evidentment el prestigi de la institució decau", va ressaltar.

Les queixes en Igualtat cauen un 72% respecte a 2014

La Conselleria d'Igualtat va respondre al Síndic mitjançant un comunicat que recorda que "el nombre de queixes de la ciutadania a la Sindicatura de Greuges en relació a la gestió de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha descendit un 72% des de 2014, últim any de gestió de l'antic govern".

Açò, per a la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, evidencia que la gestió d'aquest departament "va per bon camí, i així ho reconeix el Síndic".

Destacats