2022, l'any del comerç local: la Generalitat invertirà 40 milions d'euros per a la seua promoció

Com ha assenyalat Climent, "l'objectiu és potenciar el comerç de proximitat per a tindre pobles vius"

Guardar

Comerç Local
Comerç Local

La Generalitat Valenciana s'ha proposat que el 2022 siga l'any del comerç de proximitat. Per això, en els pressupostos autonòmics per a l'any vinent, "hem fet una aposta decidida que es traduirà en una inversió de 40 milions d'euros", ha explicat el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, durant la compareixença d'ahir en Les Corts per a detallar els comptes de la seua àrea.

En els últims anys, la Generalitat ha posat en marxa una sèrie d'estratègies per a garantir el futur del xicotet comerç i de l'artesania, amb accions com l'increment al 100% de la dotació pressupostària per a les ajudes a la promoció del comerç i els bons de consum en el comerç local. Un impuls ferm que, l'any vinent, es veurà incrementat "amb l'objectiu de potenciar eixe comerç de proximitat que ens permet tindre pobles vius".

D'aquesta manera, com ha assenyalat Climent, "comptem amb dos programes clau: la Protecció dels Consumidors – dotat amb 5,65 milions – i el programa Ordenació i Promoció Comercial que incrementa la seua partida en un 57,7%, fins a arribar als 34,3 milions d'euros". Així, respecte a aquest últim punt, la Generalitat continuarà amb les ajudes a la promoció del comerç i els bons de consum amb un import total de 5 milions; al mateix temps que s'incrementen les inversions en mercats municipals i establiments comercials a través d'Avalem Comerç.

Comerç local de Paiporta
Comerç local de Paiporta

Així mateix, la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball contempla una partida de 9 milions d'euros per al programa de millora de l'entorn urbà i infraestructures en equipament comercial, incorporant com a novetat les inversions en obres.

No obstant això, no és l'única novetat dels pressupostos autonòmics per al 2022. De fet, com ha anunciat el conseller, "afegim ajudes per a les pimes artesanes perquè realitzen inversions en equipament, amb un pressupost de mig milió d'euros; i introduïm una nova línia per a finançar, mitjançant l'IVF (Institut Valencià de Finances), préstecs bonificats per a pimes comercials i artesanes amb una dotació de 250.000 €".

Adaptació als nous temps

Des de l'any 2008, quasi un 17,7% del teixit empresarial del comerç valencià s'ha perdut a causa de la crisi econòmica, però de 2015 a 2019, en plena recuperació econòmica, el sector va continuar reduint-se en quasi un 6%. Davant aquest escenari, Climent considera essencial impulsar la digitalització i la sostenibilitat del comerç de proximitat perquè "després de l'administració pública, la Sanitat i Educació, és el sector que més persones ocupa en la Comunitat Valenciana".

Per aquest motiu, es continuarà amb el desenvolupament del Pla Estratègic del Comerç i l'Artesania 2021-2025, en el qual s'estableix un full de ruta per a afrontar els canvis que està experimentant el sector i no quedar-se arrere; així com amb altres actuacions "d'especial rellevància" com són Avalem Artesania amb 1,56 milions; Emprenem Comerç amb una dotació de 620.000 € per a subvencionar les despeses corrents derivades del manteniment d'un establiment comercial amb un nou titular o de la implantació d'una activitat comercial en un local en el qual, amb anterioritat, s'haja desenvolupat activitat econòmica; i el Pla d'Impuls a la Digitalització del Comerç 2018-2023 amb un pressupost estimat de més de 13 milions d'euros.

Destacats