Opinió

Puig enfonsa el turisme

Guardar

Fernando Pastor Llorens
Fernando Pastor Llorens

El turisme, una de les joies econòmiques de la nostra terra, ha frenat el seu creixement enguany per la falta de polítiques turístiques actives del Consell de Puig i la seua ineficàcia. No ho dic jo sinó les recents dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest Consell ha fracassat també en turisme amb unes xifres negatives en tots els aspectes. Les dades fins a juliol són demolidores amb 343.000 pernoctacions menys que l'any passat (268.000 en llits d'apartament i 71.000 en llits d'hotel) i una pèrdua de 20 milions d'euros per al sector en el que va d'any.

Són molts milions d'euros els que han deixat d'ingressar, a més dels hotels i apartaments, negocis com a taxis, cafeteries, comerços, restaurants, museus, cinemes...com a conseqüència d'aqueixa caiguda de les pernoctacions. La "ceguesa turística" del responsable de l'àrea, el secretari autonòmic Francesc Colomer, ha provocat una caiguda històrica que han suposat pèrdues milionàries i pèrdues d'ocupació. Mentre Puig fracassava en el seu intent per obrir nous mercats com el Canadà o la Xina, descurava clients tradicionals com el britànic que han triat altres destinacions.

La situació és molt greu perquè el turisme és un dels principals motors de la Comunitat i, amb aquest Consell, té un futur cada vegada més incert. Si es compara 2018 respecte a 2017 són quatre punts menys d'ocupació dels apartaments i 2 punts menys en l'ocupació de places hoteleres, alguna cosa dramàtica. Al dia són 2.000 turistes internacionals menys de mitjana, 660.000 euros perduts i 11.000 pernoctacions menys.

Si esmicolem aquestes xifres ens trobem amb una pèrdua de 6,7 punts percentuals en turistes estrangers, és a dir, 70.000 turistes internacionals han deixat de venir a la Comunitat Valenciana en el mes de juliol. Hem liderat la caiguda de turistes internacionals en tota Espanya. En altres comunitats que són destinacions competidores la caiguda no ha sigut tan acusada i fins i tot en altres com Madrid ha augmentat un 6%, és a dir, no és una casuística nacional, és la mala gestió del Consell.

On està el Govern de Ximo Puig i quines mesures proposa per a frenar aquesta sagnia? Pel que sembla, l'aposta és la nova Llei d'Oci i Turisme de la Generalitat però, en lloc d'ajudar, es dedica a posar traves. La nova norma, per exemple, solament genera incertesa en un segment tan important com el dels apartaments turístics que representa més de 50% de l'oferta d'allotjament reglat en la nostra Comunitat. La norma ha generat un caos administratiu perquè els ajuntaments no saben com aplicar-la.

El sector turístic representa el 14% del PIB de la Comunitat Valenciana i el 13% de l'ocupació. Solament demanem no seguir posant pals en un sector clau per a la nostra economia. Igual el problema és que qui hauria de fer alguna cosa no sap fer més.

Fernando Pastor LlorensPortaveu de Turisme Grup PopularCorts Valencianes

Destacats