David de Miguel

Opinió

Menyspreu polític i maltractament financer

Guardar

david_de_miguel_no_adscrito_ex_ciudadanos_corts
david_de_miguel_no_adscrito_ex_ciudadanos_corts

Transcorregudes diverses setmanes des de l'aprovació del projecte de pressupostos generals de l'estat per a 2018, aquesta setmana han tornat a ser actualitat a compte de les concentracions que s'han realitzat per part dels alcaldes de L´Horta Sud, principals damnificats per l'absència de fons en aquests pressupostos per a finançar el transport públic en l'àrea metropolitana de València.

Poc més es pot afegir de tot el que s'ha dit i escrit en les últimes setmanes sobre la injustícia que suposen els pressupostos que ha presentat el govern. És de sobres coneguda la llista de greuges que aquesta Comunitat pateix respecte a la resta de comunitats autònomes, per açò no vaig a incidir sobre açò.

Perquè si hi ha alguna cosa que em preocupa com a ciutadà, a més de l'absència d'inversions i el maltractament injust que rebem del govern, és l'absència d'una explicació clara i sincera per part dels partits que recolzen aquests pressupostos generals de l'estat del perquè d'aquest maltractament.

I és que en les últimes setmanes hem pogut escoltar com tant des del PP com de Ciutadans se'ns han venut les bondats del projecte de pressupostos quant a la rebaixa que suposarà en l´IRPF, l'augment de les pensions, l'increment en la inversió de les infraestructures…Que benvingudes siguen totes aqueixes mesures, però segueixen sense explicar-nos per què valencians i valencianes seguim rebent menys inversions per habitant que la mitjana nacional.

He sentit fins i tot dir a algun representant taronja, quan se li interpel·la per la insuficiència inversora de l'Estat a la Comunitat Valenciana, que aquests “no són els seus pressupostos”, i que si bé castiguen a la comunitat valenciana, les millores introduïdes (pel seu partit, que per als mèrits sí que són els seus pressupostos) en matèria de pensions, impostos i altres, al cap i a la fi també beneficiaran als valencians. Clar, faltaria més, però insistisc per què no expliquen a la ciutadania quin és la raó que seguim a la cua en inversions?

No aconseguisc a comprendre per què no són capaços de donar-nos una explicació. I aquesta absència d'explicacions el que em porta és a cercar-les i suposar-les sobre la base del que es veu que fan PP i Ciutadans en la nostra Comunitat.

D'una banda és innegable que el pes dels líders de tots dos partits en els seus respectius centres de decisió, a Madrid, és nul, si ben no sembla que els preocupe aquesta situació a l'excés veient com es lliuren a la defensa de l'indefensable.

D'altra banda queda patent que tots dos partits aposten per una recentralització de l'Estat, més acusat en el cas de Ciutadans, i per una concepció centralista de la política segons la qual sembla que no cal perdre el temps a atendre les necessitats i reivindicacions de comunitats com la nostra, històricament maltractada, perquè tot se supedita al ben comú de l'estabilitat i el benestar del conjunt dels espanyols, sense distinció. Però clar, quan es tenen les enquestes de cara, i amb la calculadora demoscópica en la mà els ixen els nombres, als uns i els altres, el benestar dels ciutadans sembla que passa a un segon pla.

Em produeix molt neguit comprovar com alguns viuen més pendents de les enquestes que de les necessitats reals d'un poble que malgrat patir el menyspreu de part dels seus representants polítics i un maltractament financer crònic per part del govern central, sap tirar endavant malgrat les circumstàncies.

Però em queda també l'esperança que arribarà el moment en què la ciutadania els demanarà explicacions, hauran de rendir comptes, llevar-se la careta i dir la veritat. I molt em tem que per a convèncer als valencians de quin és el projecte de país que tenen, van a necessitar molta pedagogia, més fins i tot de la qual pot aportar aqueix flamant pedagog, que embriac de demoscopia, ja es veu ocupant el Palau de la Generalitat.

David de Miguel,Diputat agermanat en Corts Valencianes

Destacats