XAVIER RIUS

Opinió

La salut no és un negoci

Guardar

En el Ple de Corts últim assistírem a una exhibició del ponent del PP, qual comercial experimentat, defensant l’interés d’una sanitat concertada i en concret de l’IVO i de l’Hospital de La Ribera.

Ningú no dubta del personal professional que els atén, quede clar.Jo particularment si que pose en dubte anuncis de les empreses que els gestionen que em diuen que “mirem per la teua salut”, perquè si així fora, serien entitats sense ànim de lucre i no SA que inverteixen capital per treure beneficis. I eixos beneficis, d’on eixen?. Sí, així és, no li pegueu més voltes, IXEN DE LA VOSTRA SALUT.

Jo dubte d’empreses que anuncien ser “els únics amb un tractament integral del càncer”, deia l’IVO (obligat a rectificar per enganyar).I ara, permeteu-me que us conte 3 casos personals coneguts de primera mà:-Ingressaren al meu fill en una clínica privada de València (com a funcionari d’administració local –MUNPAL- fa uns anys me l’atengueren allí. Després de diversos dies ingressat li donaren l’alta. Quan vaig protestar de l’allargament innecessari de l’estada, sense realització de proves mèdiques, ningú em va donar explicacions, però a l’eixir al carrer, una persona auxiliar que estava descansant a la porta i havia escoltat em digué, “no veus que està molt buit?, han de facturar els dies i els interessa allargar”.

-Tinc una companya infermera especialitzada que contractaren només obrir un dels flamants hospitals de gestió privada-concertada. Al poc temps em digué que havia tornat de nou a la FE. Em va contar que havia renunciat malgrat cobrar vora un 20% més de salari que en la pública (on estava interina), perquè no suportava que a finals del segle XX encara s’enviaren a esterelitzar les agulles i els tubs d’intubar, que li posaren pegues a l’ús de gases i altre material divers.

-A mon pare (li toca un Hospital d’eixos) l’atossigaven perquè entrara en diàlisi en unes condicions què, consultats metges coneguts, m’indicaven que encara podia aguantar un temps sense diàlisi. Vaig poder esbrinar que l’ocupació en diàlisi era baixíssima en eixe hospital i vaig deduir que per això els interessava que es dialitzara per a poder “facturar”. Pogué aguantar 5 anys més sense dialitzar dia sí dia no, cosa que ja està fent habitualment. Guanyà 5 anys de qualitat de vida i ja en té, 90.

Per això jo dubte que en la gestió “miren per la meua salut”. I per això defense la sanitat pública, on es prima el material que toca, les prescripcions adients i els ingressos hospitalaris necessaris (i la seua durada), per damunt dels beneficis econòmics dels accionistes.El gerent de l’IVO, objecte de l’encesa defensa del Diputat del PP amb el qual he iniciat aquest article, és ex-conseller de Sanitat amb el PP, Sr. Manuel Llombart. Aneu nugant caps?

@Rius_xavier

Destacats