monica alvaro

Opinió

Ja era hora!

Guardar

monica_alvaro
monica_alvaro

Ens arriben bones notícies des d’Europa. Sembla que ben aviat ens podrem oblidar dels canvis d’hora que ens porten bojos dues vegades cada any. Així ho ha anunciat el president de la Comissió Europea després dels resultats de la consulta realitzada a la ciutadania.

Els horaris afecten molt a la nostra vida quotidiana. Potser no som massa conscients però la llum natural té molts efectes sobre els nostres hàbits i inclús sobre les nostres conductes. D’això parlen la cronobiologia i la cronopsicologia. I la consigna és clara: els horaris s’han d’adaptar als nostres ritmes i no a la inversa.

Des de Compromís estem treballant aquest tema des de fa temps. Vam modificar els pressupostos de 2017 per fomentar el treball que permet conciliar amb la vida personal i familiar, vam proposar fer campanyes de sensibilització per fomentar horaris saludables, o també vam denunciar que programes dirigits a xiquets i xiquetes, com ara Masterchef, començaren a emetre’s passades les deu i mitja de la nit i acabaren de matinada. I després alguns es sorprenen de què els nanos s’adormen a l’escola i que tinguem tant de fracàs escolar!

Pel que fa als canvis d’hora d’estiu i hivern, també portàrem una proposta a les Corts per instar a la Comissió Europea a suprimir-los, la qual aprovàrem amb tots els vots a favor excepte els del Partit Popular. I ho proposàrem pel que déiem abans: hem de tindre uns horaris que es fonamenten en criteris humans.

Segons els experts, l’estalvi energètic és cada vegada menor, inclús hi ha qui el posa en dubte. Però, quan fem el canvi d’hora es descontrola el nostre rellotge intern –especialment el dels xiquets i majors–, patim jet-lag i trastorns digestius, s’incrementa el nombre d’accidentsi fins i tot s’ha comprovat que els infarts de miocardi augmenten un 5% els dies posteriors al canvi.

Ara sembla que la proposta de la Comissió Europea serà que ara ens quedem amb l’horari d’estiu tot l’any, el que suposaria que els valencians ens quedaríem en el fus horari GMT +2, quan geogràficament ens correspon el GMT 0. En estiu, per tant, la cosa quedaria igual. La novetat seria que els mesos d’hivern es faria de dia una hora més tard, entre les 9 i les 9.30 hores i es faria fosc cap a les 18 hores.

Els que saben del tema diuen que en les primeres hores del dia necessitem llum per activar-nos i que anar a treballar a les fosques genera més accidents, empitjora la productivitati causa major fracàs escolar entre els xiquets i xiquetes. I també, que si es fa de nit tan tard, retardem l’hora d’anar a dormir i que això genera obesitat i diabetis, segons l’Asociación Nacional del Sueño. A més, a més, no anem massa bé en això de dormir: descansem entre 30 i 40 minuts menys que els nostres veïns europeus.

Per això, si finalment la Comissió decideix quedar-se amb l’horari d’estiu, seria horaque per fi tornem al fus horari de Portugal i Regne Unit, i del qual Franco ens va llevar per anar al ritme del seu estimat amic Hitler. I seria hora també –i mai millor dit– que aprofitem tot aquest rebombori per a parlar del que encara ens interessa més: com aconseguir uns horaris que ens permeten conciliar i gaudir de més temps personal.

Mònica Álvaro, Portaveu adjunta de Compromís a les Corts

Destacats