XAVIER RIUS

Opinió

El PP trenca Espanya

Guardar

Ho ha aconseguit, el PP ha trencat Espanya. L’ha costat però tant d’esforç dona els seus fruits. A Catalunya l’imposaren un Estatut retallat que no era el que el poble havia validat en REFERÈNDUM, sí en referèndum, això que ara diuen que és il·legal, atemptat a democràcia, etc. Després, incomplint la revisió de la Llei de finançament, que se tenia que haver revisat el 2014, el govern popular no ho fa (però no hi havia que complir la llei?) i continuen pagant més del que els pertoca. Les inversions territorialitzades són menors que altres territoris i damunt no s’executen. Resultat, el PP ha fet més independentistes que ERC en tot un segle, enhorabona!

Davant este problema, ja fa uns quants mesos, Compromís, al Congrés de Diputats presentà una proposta de constitució d'una comissió per repensar el model territorial i donar eixida a la tensió existent a Catalunya creada per les polítiques conservadores populars. Digué que no, que no calia. Ara Rajoy l’accepta quan, tal vegada, ja siga massa tard. Quan ja se l’ha anat de les mans un problema que ha creat. Quin estadista mare!

I després què?. I els valencians i valencianes?. Doncs ara estem patint una cosa semblant. L’estatut aprovat a les Corts ja fa anys, no hi ha manera que el PP el valide al Congrés. Ens està impugnant, com a Catalunya, totes les lleis i normes que beneficien a les persones (eliminació del copagament, sanitat universal, etc) de fet 8 de les últimes 10. També, igual que a Catalunya, continuem rebent menys diners per habitant que la resta de l'Estat. També com als nostres veïns no ens adjudica les inversions que ens pertoquen i, les pressupostades, no les executen. Ací fins i tot, posen obstacles perquè puguem recuperar la nostra llengua amb dignitat i donen suport a Montoro quan es burla dels valencians per reivindicar allò que és nostre.

Estan jugant amb foc. El poble valencià podrà ser moll, educat en “ofrenar glories a altres”, manipulat per enganyar-lo i fins i tot mig acceptar que se li furten els diners de cooperació. Que diners d’escoles es regalen a Eccleston o se’ns intente convèncer que “los aeropuertos son para las personas”(Fabra, en presó, dixit) o que “els dic que els duc la plaja i els tontos s’ho creuen i em voten”(Rus, en portes de presó, dixit), però tot té un límit.

O el PP admet d’una vegada un Estat, plural, divers i net de corruptes o Catalunyes, hi hauran moltes.

Xavier Rius@Rius_Xavier

Destacats