Mari Carmen Contelles

Opinió

Compromís i l'estratègia de l'estruç

Guardar

Fa ja tres setmanes des que em dirigia als lectors relatant en el meu anterior article les múltiples irregularitats de la gestió de Compromís al capdavant de la delegació de Cultura de la Diputació de València. Tres setmanes que lluny de buidar incògnites o assumir responsabilitats ens han deixat més llacunes en els escassos intents de justificar les actuacions i més irregularitats si cap.

L'actual diputat de Cultura, Xavier Rius, fins ara ens havia demostrat ben poc a més de dedicar el seu temps a polititzar la gestió cultural, vetant tot allò que ideològicament no comparteix i subvencionant generosament allò que desitja, els seus Països Imaginaris.

No obstant això, a poc a poc anem descobrint la seua vertadera faceta de "cicerone" amb les seues empreses afins i familiars dels seus assessors. Un amfitrió que convida a la festa a una llista selecta que paguem entre tots.

La seua gestió està marcada per l'ús i abús dels contractes a dit pagant factures a una persona vinculada familiarment al llavors assessor del diputat de Cultura, que ara el diputat diu desconéixer.

Aquesta persona hauria facturat en cinc ocasions per un servei d'actors suposadament prestat entre juliol i octubre de 2016 per a una exposició del MuVIM que en eixe període estava tancada, la qual cosa ens genera seriosos dubtes sobre la realització o no d'eixos treballs.

Per no parlar dels catàlegs d'exposicions en el MuVIM els treballs del qual es van adjudicar tres mesos després de la impressió d'aquesta publicació.

Recordem que la corporació provincial va aprovar el juliol de 2016, amb només tres dies de diferència, la realització del catàleg de l'exposició del MUvim "La modernitat republicana a València" i la seua reedició. Treballs que es van adjudicar pel mateix valor, 17.300 euros sense IVA, mitjançant contractes menors encarregats a dues impremtes diferents però que compartien el mateix administrador.

Tres setmanes després, aquells capdavanters de la transparència i l'ètica, segueixen sense donar-nos accés a tota la informació i hem hagut de recórrer als tribunals per a obtenir-la.

Seguim a l'espera de disposar de tota la informació continguda en els diferents expedients, però a la vista de la informació que disposem es desprenen irregularitats i ja estem preparant la documentació necessària per a portar aquests casos als tribunals.

D'altra banda, considerem que el president de la corporació provincial, Jorge Rodríguez, ha de prendre una decisió: o avala i assumeix com a pròpies del seu govern les irregularitats en la gestió Xavier Rius o ho destitueix com a diputat de Cultura.

Ja no caben mitjanes negres ni equidistàncies davant una gestió de Compromís llastrada per l'amiguisme, l'opacitat i les irregularitats. Una gestió que, amb Xavier Rius al capdavant, opta per la llegendària estratègia de l'estruç: enterrar el cap fins que el perill deixe d'aguaitar-li, esperançat a poder tirar-li la culpa a uns altres sense assumir cap responsabilitat.

Destacats