Oci

'Valencians al món' i el Gran Premi de Qatar de Fórmula 1

Guardar

María Sanchis, veïna de Saix, Beneixama i Villena (L’Alt Vinalopó)
María Sanchis, veïna de Saix, Beneixama i Villena (L’Alt Vinalopó)

Aquest dimecres 22 de novembre a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món ens transportarà, amb la reportera Cristina Orts, a un paratge de grans contrastos: Qatar. I és que el país, tot i ser un paradís del luxe i la modernitat, preserva l'essència beduïna i ofereix un entorn on la tradició es fusiona amb la modernitat en una simbiosi fascinadora.

Nacho Roda, veí de València, fa onze anys que viu a Qatar i és pilot d’aviació a la companyia Qatar Airways. Esperarà l'equip del programa a la platja de Katara i, una vegada reunits, es dirigiran al Museu del Xeic Faisal al-Thani, conegut per allotjar una col·lecció de més de 15.000 peces. Seguidament, i per a recuperar forces, faran una parada per a menjar al Bandar Aden Restaurant. Acabaran el dia al Circuit Internacional de Lusail, lloc on gaudiran del Gran Premi de Qatar de Fórmula 1, i, allí, tindran la sort de coincidir amb David Beckham, l'actual ambaixador turístic de Qatar. El dia culminarà a The Corniche, des d'on contemplaran l'skyline nocturn de la ciutat de Doha abans d'acomiadar-se.

Irene Martínez és veïna de Canals (Costera) i fa dos anys que viu a Qatar. L'hotel on treballa està a la zona de la Perla i és un dels millors de la ciutat. L'ensenyarà i, més tard, amb ella, el programa passarà per Qanat Quartier, una espècie de Venècia menuda. La ruta continuarà amb la visita a la zona més cara per a viure de la ciutat: Porto Arabia. L'equip s'acomiadarà d'Irene a Souq Waqif, un soc del segle XIX que, tot i haver sigut renovat l'any 2006, encara conserva l'estil arquitectònic tradicional.

Jeannette Canet és veïna de Benicolet (Vall d’Albaida) i fa dos anys i mig que viu a Qatar. Al matí, treballa com a professora en un col·legi internacional i, a la vesprada, imparteix classes de bachata. Jeannette citarà l'equip del programa al col·legi on treballa i, des d'allí, es desplaçaran a Box Park, un espai format per uns contenidors que alberguen cafeteries. A continuació, el programa visitarà el desert, concretament Khor Al-Adaid. Khor Al-Adaid se situa a seixanta quilòmetres de Doha i es considera reserva natural de Qatar des de l’any 2007. Allí, Cristina i Jeannette provaran l'experiència del dune bashing, una activitat molt popular al desert que consisteix a conduir a una gran velocitat per les dunes. El programa dirà adeu a la valenciana de Benicolet mentre gaudeix d'un capvespre al desert inoblidable.

Eva Cerro i Jorge Peris són parella i viuen a Qatar. Ella és veïna de l'Eliana (Camp de Túria) i fa set anys que viu a Qatar, mentre que ell és de Borriana (Plana Baixa) i viu allí des d’en fa huit. Esperaran l'equip del programa a Aspire Park i, una vegada junts, visitaran l’Estadi Internacional Khalifa, el més antic del país. Seguidament, visitaran també l’Estadi Icònic de Lusail, conegut per ser l’estadi que va veure l’Argentina proclamar-se guanyadora del Mundial de Qatar 2022 després de véncer França als penals. Hi descobriran dues coses: que Qatar és el primer país àrab a celebrar un mundial de futbol i que el de l'any 2022, és a dir, el que es va celebrar allí, va ser el més car de tota la història. A continuació, i, de moment, deixant de costat els estadis, es desplaçaran a Doha per a convidar l'equip a sa casa. Novament als estadis, els valencians es trobaran amb Rodrigo Moreno, un exjugador del València CF que, actualment, juga a l’Al-Rayyan. Abans d'acabar l'equip veurà Jorge entrenar el seu equip.

María Sanchis és veïna de Saix, Beneixama i Villena (Alt Vinalopó) i fa sis anys que viu a Qatar. Ella és mestra d’espanyol i citarà l'equip del programa al col·legi on treballa. Allí, contarà que, a Qatar, l'escolarització és obligatòria, però que l’educació pública només és gratuïta per als ciutadans qatarians. Després, aniran a Souq Waig i veuran camells. El recorregut continuarà a The Corniche, on agafaran un vaixell per a veure la ciutat des de la badia. Visitaran també, més tard, el saló internacional de l'automòbil, el qual, per primera vegada, se celebra a Qatar, concretament al Doha Exhibition and Convention Center. Allí, el programa comprovarà que, en essència, a Qatar tot és ostentació. El programa dirà adeu a María a la West Bay.

Paula Ibáñez és veïna de Cocentaina (Comtat) i fa sis anys i mig que viu a Qatar. Treballa a l'Hospital Sidra Medicine, el centre mèdic més luxós del golf pèrsic, i convocarà allí el programa per a mostrar com és la seua faena. Una vegada conegut l'hospital, Paula i l'equip visitaran la Biblioteca Nacional de Qatar, un lloc que, cada any, rep dos milions i mig de visitants. Es tracta d'un lloc molt especial i diferent, ja que l'element per excel·lència de l'edifici és el marbre. Per a acabar el dia, l'equip s'acomiadarà de Paula a Amiri Diwan, un palau que pertanyia a la família reial i que, actualment, és un edifici administratiu on se celebren actes oficials.

Qatar, país de petroli i gas natural

Qatar és un dels productors principals de gas natural i és que té la tercera reserva de gas més gran del món. No obstant això, a banda del gas, també té reserves importants de petroli, tot i que en menor quantitat en comparació amb altres països de la regió del golf Pèrsic.

La indústria petroliera i gasística ha sigut un punt clau per al creixement econòmic de Qatar al llarg de les últimes dècades. Quasi la totalitat dels ingressos del país provenen d'aquesta indústria i això ha permés el desenvolupament d'infraestructures modernes, l'arribada d'inversions provinents de l'estranger i la implantació de projectes d'una gran innovació.

Estratègicament, Qatar ha dut a terme una producció i una exportació de gas natural molt actives, especialment a través del seu proveïdor principal, Qatar Petroleum. I, com a resultat de jugar un paper necessari i fonamental dins del mercat global del gas, ha guanyat una influència significativa en allò que respecta a l'economia i les relacions internacionals.

Arxivat a:

Destacats