Oci

Una mascletà simfònica farà vibrar la plaça de l'Ajuntament de València

Un centenar de músics participa en esta innovadora mascletà que forma part de la celebració del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València

Guardar

Banda de música a València
Banda de música a València

"València és moltes coses, però sobretot música en estat pur". Amb estes paraules, l'alcaldessa, María José Catalá, va presentar esta setmana el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València (CIBMCV) 2024, que enguany celebra la seua 136 edició en diferents espais emblemàtics de la capital del Túria. Entre ells, en la plaça de l'Ajuntament, on se celebrarà una mascletà simfònica que pretén fer vibrar el cor de la ciutat de la mà d'un centenar de músics.

Es tracta d'una de les iniciatives que complementa la fase de concurs d'este emblemàtic certamen, i amb el qual s'unix l'Institut Valencià de Cultura (IVC). El vicepresident primer de Cultura i Esport, Vicente Barrera, va assenyalar que la música és "una part intrínseca de la cultura valenciana" i més concretament les bandes de música, "com una de les nostres manifestacions culturals més representatives i amb enorme arrelament en tota la nostra terra i de les quals tan orgullosos ens sentim". Per això, va assenyalar el compromís del Consell en esdeveniments com este.

Així, el diumenge 14 de juliol l'IVC ha organitzat una nova iniciativa, 'OFF Certamen', que té com a objectiu impulsar la música de banda i, especialment, a les bandes juvenils, segons va indicar el director de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Álvaro López -Jamar. En esta cita multitudinària serà on es realitze la mascletà simfònica, encara que esta serà el colofó de diversos actes.

Presentació del Certamen Internacional de Bandes de Música 'Ciutat de València' 2024
Presentació del Certamen Internacional de Bandes de Música 'Ciutat de València' 2024

Programa

Les activitats de l''OFF Certamen' tindran lloc el diumenge 14 de juliol en ple centre, concretament en el Teatre Principal, la plaça de l'Ajuntament i en el trajecte entre els dos edificis, amb la participació de cinc bandes juvenils: Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d'Uixó (Castelló), Banda Simfònica Unió Musical de Llíria (València), Centre Instructiu Musical L'Harmònica de Buñol (València), Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna (València) i la Societat Musical L'Artística de Buñol (València).

En total seran 300 els joves intèrprets que ompliran de música la ciutat i que, posteriorment, participaran en la secció d'honor del certamen, la de més nivell d'este concurs.

A les 11.45 hores, des de la façana del Teatre Principal, s'interpretarà 'Fanfàrria valenciana', una composició d'Andrés Valero per encàrrec de l'IVC per a quintet de metalls. A continuació, els 300 músics entraran a l'emblemàtic teatre per a interpretar, al voltant de les 12.15 hores, el pasdoble 'Xàbia', de Salvador Salvá. I al voltant de les 13.00 hores arriba un dels moments més emotius amb la interpretació de l'Himne de la Comunitat Valenciana de José Serrano per la cantant valenciana Melani García, guanyadora de la quarta temporada de La Voz Kids i representant de Televisió Espanyola en el Festival d'Eurovisió Júnior 2019.

Una vegada finalitzat, sobre les 13.30 hores, les cinc bandes juvenils formaran enfront de l'Ajuntament de València per a interpretar, sota la batuta d'Andrés valero, el pasdoble 'València', de José Padilla. I a les 13.35 hores, uns 100 percussionistes procediran a realitzar la mascletà simfònica que farà vibrar el centre de la ciutat.

Amb este tret d'eixida, el programa seguirà fins al 21 de juliol tant amb els concerts de les bandes participants i convidades, com amb conferències, taules de debat i altres concerts als carrers de la ciutat. "Volem transmetre eixe amor per la música de generació en generació, i posem en valor eixe esforç personal i econòmic que suposa per a les societats musicals i intèrprets participar en este certamen", va assenyalar Catalá durant la presentació.

Destacats