Oci

Llíria desenterra el seu passat iber amb visites guiades i recreacions històriques gratuïtes

Es tracta d'una nova edició del Festival IberLlíria, que se celebra el 25 i 26 de maig per a posar en valor la història i patrimoni del municipi

Guardar

Participants d'IberLlíria
Participants d'IberLlíria

Llíria és coneguda per la seua música, però també per disposar d'un patrimoni cultural i històric únic. El pròxim 25 i 26 de maig, el municipi del Camp de Túria desenterrarà el seu passat iber amb visites guiades i recreacions històriques que permetran a tota la família conéixer els secrets, curiositats i forma de vida antiga.

Un viatge al passat que es realitzarà a través del Festival IberLlíria 2024, una nova edició de l'esdeveniment sobre la cultura iber-edetana del municipi que cada any té una gran acollida entre el municipi i els seus visitants, tal com ha assenyalat el mateix Ajuntament. Este festival s'emmarca en la 'Ruta dels Ibers' que promociona el Museu de Prehistòria de la Diputació de València.

"El visitant té l'oportunitat perfecta per a submergir-se en l'època ibera i conéixer de primera mà l'antiga Edeta, la metròpolis més significativa d'esta civilització al nostre país, capital d'Edetània, on va viure el famós régulo iber Edecón i on es van elaborar les més conegudes ceràmiques iberes del món, com el Got dels Guerrers", ha explicat Paco García, regidor de Turisme i Ciutat Creativa de Llíria.

Activitats

Segons ha detallat l'Ajuntament, el festival se centrarà en la recreació històrica i interpretació del patrimoni iber en el municipi. Per este motiu, no podien faltar les visites guiades gratuïtes al jaciment del Tossal de Sant Miquel, que se celebren el dissabte 25 a les 11.30, 12.30 i 13.30, amb una hora de duració; i el diumenge 26 en els mateixos horaris.

Participantes d'IberLlíria
Participantes d'IberLlíria

El Tossal de Sant Miquel es troba en el turó de San Miguel per la costa Revessa i la seua vista permet conéixer molt de prop el món dels ibers, ja que és una visita a l'única metròpolis ibera coneguda, l'antiga ciutat d'Edeta, que amb 10 hectàrees d'extensió mostra un urbanisme complex adaptat al fort desnivell del terreny.

Un jaciment a l'aire lliure únic on, a través de IberLlíria, els i les participants se submergiran de ple en el passat amb tallers d'arqueologia i recreacions artístiques per a vestir-se com un iber, crear el teu propi guerrer o experimentar amb l'arqueologia.

Per a participar es recomana vestir calçat esportiu i roba còmoda i contra el sol. Així, els qui desitgen participar en les visites guiades hauran de reservar prèviament a través de l'APP o la web de l'Ajuntament de Llíria. Per a la resta d'activitats especials, l'accés és lliure.

Visit Llíria ha anunciat que este és el primer cap de setmana d'una àmplia programació que té com a objectiu difondre esta etapa històrica de vital importància per al municipi. Després de les visites guiades del 25 i 26 de maig, continuarà durant els mesos de juny, setembre i octubre amb visites guiades per especialistes en dos dissabtes de cada mes amb un preu molt reduït.

També es donarà a conéixer el passat de la ciutat edetana a les noves generacions a través dels centres educatius, que tindran dos dies reservats a l'octubre per a fer una visita a este enclavament històric, segons ha informat l'àrea de Turisme.

Llíria posa en valor així el seu principal jaciment, encara que no és l'únic. També disposa del Castellet de Bernabé, un dels millors exemples d'assentament iber de cim on els espais de vida i de producció se situen als dos costats d'un carrer central. La seua visita guiada, que a més pot combinar-se amb un taller sobre cultura ibera, permet descobrir una tipologia d'assentament ibèric del terme municipal de Llíria, el caseriu ibèric.

Destacats