Oci

"Foodie": quan el menjar es converteix en passió

Milions de persones al voltant del món s’identifiquen sota una mateixa consigna: la seua passió per la gastronomia

Guardar

la cocina del pirata 2
la cocina del pirata 2

Si bé el terme "foodie" existeix des de fa més de 30 anys, la seua arribada i acolliment a Espanya és bastant més recent. El terme és un anglicisme l'origen del qual es troba en el llibre "The Official Foodie Handbook" ("El Manual Oficial para Foodies"), de Paul Levy, Ann Barr i Mat Sloan. El terme es refereix a aquelles persones que senten gran passió per la gastronomia sense necessitat de ser experts culinaris o xefs. Simplement són cuiners amateur, i a voltes ni tan sols açò, en moltes ocasions són persones a les quals simplement els interessa el món de la cuina i què hi ha darrere del menjar.

Aquest fenomen parteix de la societat americana, en la qual existeix una forta cultura del menjar ràpid. Els foodies pretenien fugir d'aquest menjar ràpid i precuinada, a la recerca d'una alternativa més sana i diferent. És ací on naix el germen de la cultura foodie: en la cerca de nous sabors i experiències des d'una perspectiva propera a la gent corrent.

"Els foodies no utilitzen expressions com "fine-dining" (menjar de luxe) o "dining experience" (experiència de menjar), doncs para ells és un símbol de pedanteria".

-Paul Levy

Generalment existeix una confusió entre els termes "foodie", "gourmet" i sibarita. Mentre que els sibarites són gent de gustos extremadament refinats i ostentosos i els gourmets són gent amb un gust molt delicat i un paladar extraordinari, capaços d'apreciar les més mínimes subtileses de sabor en cada plat, els foodies són gent amb ànsia pel coneixement per allò que n'hi ha darrere del menjar. No es deixen portar per l'opulència dels plats ni per la refinada meticulositat amb què són preparats, sinó per la innovació.

De la cuina al #foodporn

Dins d'aquest fenomen ha sorgit el que es coneix com a pornografia de menjar, la qual cosa s'ha convertit en uns dels hashtags més usats en les xarxes socials (#foodporn). Aquesta tendència consisteix en la realització de plats que tinguen un impacte visual realment plaent, donant-se sobretot en la rebosteria. Alguna cosa tan senzilla com el simple fet de veure com s'escampa la xocolata d'un coulant en partir-ho amb una cullera o d'observar com s'escorren el formatge fos i les salses d'una hamburguesa en estrènyer-la ha conquistat internet.

La increïble expansió d'aquesta tendència ha impactat fortament en el món de les xarxes socials, creant-se cada vegada més pàgines i canals de menjar i gastronomia foodie. D'açò deriva l'aparició dels anomenats "foodie influencers", creadors de contingut basat en menjar. I dins d'aquests influencers, cobren importància els "foodie instagramers", usuaris de la xarxa social Instagram que dediquen els seus comptes a pujar fotografies de plats que combinen estètica amb gastronomia i que a poc a poc estan conquistant la xarxa social de fotografia més gran del món, arribant a haver-hi comptes com "@symmetrybreakfast", que superen amb escreix els 750.000 seguidors. SymmetryBreakfast es dedica a cuinar desdejunis típics de diferents països i puja fotografies d'ells que combinen la simetria, i la gastronomia amb una delicada paleta de colors, fent de cada plat una obra d'art.

A més, cada dia apareixen nous continguts i formes de contingut: des de galeries d'imatges a fotorecetas o vídeos, en els quals la imatge té un valor quasi artístic. Gran exemple d'açò és el de "Tasty", una de les majors pàgines de Facebook que es dedica a publicar contingut referit a receptes, que porta en actiu des del 2015. Els vídeos de Tasty mostren receptes de plats amb un fort atractiu visual, però de preparació no excessivament costosa, coses que pràcticament són el mantra foodie.

En molts d'aquests vídeos, els cuiners expliquen què significa el plat que estan preparant per a ells, què hi ha darrere del plat, etcètera, compartint les seues experiències amb el públic. I de tant en tant conviden a alguns "foodie influencers" o celebritats al fet que preparen algun plat especial per a ells, seguint aquesta mateixa metodologia.

Foodies "made in Spain"

No obstant això, el foodie no es queda solament en les xarxes socials, sinó que ha saltat a plataformes de vídeo com a forma d'entreteniment. Creadors de contingut, o youtubers, com Sergio Enciso, més conegut com "El Pirata", que, en el seu canal "La Cuina del Pirata", fa la boca aigua als seus espectadors preparant genials plats originaris de sèries de televisió, anime i videojocs, i gràcies a la qual cosa ha aconseguit més de 700.000 subscriptors i acumula un total de més de 67 milions de visites. En els seus vídeos, "El Pirata" crea un genuí espai ple de temàtica pirata, humor i delicioses receptes en les quals solen col·laborar altres youtubers, siga en desafiaments culinaris o acompanyant-ho en les seues receptes.

I bloguers, com Mikel López Iturriaga, el blog del qual d'El País "El Comidista" dóna nom a la traducció espanyola del terme foodie, també formen part del fenomen. En El Comidista, López Iturriaga fa un repàs a la cultura gastronòmica del país i parla de tot el que embolica el món del menjar, alhora que aconsegueix mostrar les meravelles que ofereix la gastronomia espanyola.

Destacats