Oci

La Fira de Faura 2023 arriba amb la taronja com a gran protagonista

L'Ajuntament de Faura posarà en valor els productes locals amb la marca l'Exquisit Mediterrani durant el primer cap de setmana de desembre

Guardar

Fira de Faura
Fira de Faura

La Fira de Faura arriba cap de setmana fidel a la tradició de celebrar-se el primer diumenge de desembre. La proposta enguany, que tindrà lloc de l'1 al 3 de desembre, s'enriqueix amb una programació cultural i festiva de "Al voltant d'una taula" amb l'objectiu de posar en valor els productes locals, centrant-se en la taronja com a tradició i producte indiscutible de la comarca del Camp de Morvedre.

La Fira de Faura 2023, que es durà a terme sota la marca l'Exquisit Mediterrani, de Turisme Comunitat Valenciana, incorporarà una programació cultural i festiva que omplirà el primer cap de setmana de desembre de propostes variades per a tots els públics: des de calderes i tallers fins a actuacions musicals.

Programació de la Fira de Faura 2023

Divendres, 1 de desembre, marca l'inici de la celebració amb la inauguració de l'exposició "València, Porta del Disseny – Exportació dels nostres productes als segles XIX i XX" en el saló de Plens de l'Ajuntament a les 18.30 hores. Una oportunitat per a explorar la rica història que envolta a la Fira de Faura.

Dissabte, l'acció comença a les 10 del matí amb una emocionant exhibició de pilota valenciana a càrrec del Club de Pilota Faura, seguit d'activitats especialment pensades per als xiquets i xiquetes organitzades per la Comissió de Festes de 2024. La jornada culmina amb la degustació de les tradicionals calderes, plat emblemàtic arrelat en les festivitats locals, i conclourà amb el Ball de la Caldera al ritme de l'orquestra La Óxido en el pavelló multiusos.

Diumenge, els carrers Major i Santa Bàrbara cobren vida amb el tradicional mercat que simbolitza l'arribada del Nadal a la comarca. En la plaça Mestre Enric Garcés, la Fira de la Taronja oferirà una deliciosa experiència amb degustació de suc, tastos de Tarongino (va vindre de taronja valencià) i oportunitats per a capturar records en el fotoreclam de la Fira 2023.

Des de les 11 del matí, València Club de Cuina Sana delectarà als assistents amb un showcooking, destacant la versatilitat culinària de la taronja. A les 13.00 hores, els Ramonets faran vibrar a grans i xicotets en la plaça del Mestre Enric Garcés, seguits pel contagiós ritme de Jazzmatiks a les 18 hores. El dia culminarà amb un espectacular castell de focs d'artifici, a càrrec de la Pirotècnia Lluch, enfront de l'Ajuntament.

La taronja, motiu de les dues festes patronals

Des dels primers anys del segle XX la taronja és un element constant tant als nostres paisatges com a les nostres taules, i gràcies a ella també ella Faura venera dues vegades a la seua patrona.

La coincidència d'aquesta festivitat amb la campanya tarongera va motivar que es traslladara la festa al diumenge posterior a la Mare de Déu d'Agost, mentre que la Fira es manté el primer diumenge de desembre, el més proper a la seua festivitat (el 4 de desembre).

És per eixe motiu que la taronja té un simbolisme especial a Faura. És una icona de la gastronomia i economia local, però també de les seues celebracions i dels dies més assenyalats en el seu calendari festiu.

Destacats