Oci

La Fira Borja de Xàtiva 2023 torna amb gastronomia, artesania i cultura

La Fira Borja proposa visites teatralizadas i més d'una vintena d'activitats gratuïtes per a tots els públics de l'1 al 5 de novembre

Guardar

Visita teatralitzada de la Ruta dels Borgia (Xàtiva)
Visita teatralitzada de la Ruta dels Borgia (Xàtiva)

Cada any, en el pont de Tots Sants, Xàtiva s'ompli d'activitat per a realçar el valor del seu patrimoni, cultura i història. Ho fa a través de la Fira Borja, que aquest 2023 torna als principals enclavaments de la ciutat amb visites teatralitzades i més d'una vintena d'activitats gratuïtes culturals, Fira d'Artesania, Fira del Turisme i Fira Gastronòmica.

Un conjunt de propostes que permet a tots els públics conéixer Xàtiva amb els cinc sentits, des dels seus sabors locals fins al seu vincle amb els Borja, els seus espais turístics i un aclamat Festival Internacional de Música i Història. La plaça de la Seu, Sant Pere, el convent de Sant Domènec, el claustre del Museu de l'Almodí, el Gran Teatre, l'església de Sant Feliu i la plaça del Mercat són els espais protagonistes de la Fira Borja.

Visites guiades i teatralitzades

Sens dubte, un dels grans reclams de la Fira Borja de Xàtiva 2023 són les visites teatralitzades i guiades, que permeten descobrir tots els secrets de la ciutat. Així, el dia 4 a les 10.30 hores es farà una visita guiada en anglés al voltant de Xàtiva com a ciutat natal dels Borja, amb eixida des de la plaça Sant Pere, mentre que el diumenge 5 es repetirà la ruta en valencià (10:00 h) i en castellà (10:30h). En finalitzar es podran degustar dolços típics i cal apuntar que l'entrada a la col·legiata i al museu de Santa Maria (la Seu) tindrà un preu de 2 euros.

Ruta dels Borgia (Xàtiva)
Ruta dels Borgia (Xàtiva)


D'altra banda, la Fira proposa «La ruta Borja» amb eixida també des de Sant Pere, però en aquest cas en format visita teatralitzada. Es podrà gaudir el dissabte 4 des de les 18 hores i el diumenge 5 a partir de les 12 hores. Les reserves de totes les visites, que tenen places limitades, s'han de fer a través de la web www.xativaturismo.com o de l'oficina de Turisme a partir del dimarts 17 d'octubre a les 8 del matí.

Per a descobrir més detalls de la història de Xàtiva, l'experiència es completa amb dues exposicions, una sobre la història de la família Borja (del 18 d'octubre al 19 de novembre), i una altra sobre una recreació del vestuari Borja (del 25 d'octubre al 12 de novembre), en el convent de Sant Domènec. A més, els dies 2, 3 i 4 de novembre es projectarà en el centre d'Interpretació de l'Espai Borja el videomapatge i els tòtem interactius amb entrada gratuïta i en horari d'11 a 14 i de 16 a 18 hores (els dies 1 i 5 de novembre també es podrà visitar en horari matutí).

Fira d'Artesania

La Fira d'Artesania acull cada any a multitud de persones i enguany ho farà en una nova ubicació, l'Albereda Jaume I. A partir del divendres 3 de novembre a les 11.00 hores el públic podrà trobar productes artesans de macramé, vidre, metalls, cuir, bijuteria, sabons i cosmètica, tela, sacs i monedes; ceràmica i terrisseria, socarrats, gravats i pintures, pirogravades en fusta, roba, complements i teler; fusta i resina, amigurumis, jocs infantils, petxines i cavallets, joguets de malabars i un servei de taverna. A més, hi haurà animació, teatre de carrer infantil i moltes altres propostes.

Ruta dels Borgia (Xàtiva)
Ruta dels Borgia (Xàtiva)


El dia 3 de novembre, d'11.30 a 12.30 tindrà lloc una demostració d'oficis a càrrec de l'agrupació artesana Amata i a la vesprada (de 18.00 a 21:30h) es realitzaran diferents tallers i animacions, que continuaran el dia 4 i el dia 5 d'11.00 a 13.30 i de 18.00 a 21.30 hores.

Fira Gastronòmica

Quant a la Fira Gastronòmica, participaran un total de 18 establiments de la ciutat amb menús disponibles entre l'1 i el 5 de novembre (es recomana consultar dies en cada establiment) i amb preus que oscil·len entre els 16 i els 38 euros, tal com ha informat l'Ajuntament.

Participaran el restaurant Moncho, la Terrassa de Sant Josep, Típics, Montsant, El Cullerot, El rei del Tapeo, Carmen, Canela y clavo, Meson Origen, la Borda de Lola, Els Porxes, taverna Kubaba, Il Padrino Due, Public Lounge Mercat, Ganesh Cuina Eclèctica, la Talaia del Castell i Ca Conxa. Els menús compten amb productes vinculats a l'època borgiana.

Festival Internacional de Música i Història

El dia 1 a les 19 hores està previst a l'església de Sant Feliu el concert d'inauguració «Llum i color del teclat mediterrani», a càrrec de l'organista i catedràtic del Conservatori Superior de Música de València Arturo Barba i l'organista titular de San Trovaso de Venècia (Itàlia) Nicolò Sari.

Ruta dels Borgia (Xàtiva)
Ruta dels Borgia (Xàtiva)


A més, el dia 3 de novembre, en el convent de Sant Domènec, tindrà lloc el concert de guitarra «Xarxes» a càrrec de Jonathan Ross Parkin i Jesús Navarro Rodrigo; mentre que el dia 4 a les 12 hores es realitzarà el concert «El concert secret» amb Laia Blasco (veu), Juliette Commeaux (arpa) i Marina Ares (dansa). També el dia 4, però a les 20 hores, es realitzarà en Sant Domènec el concert «Música en temps del Papa Lluna» a càrrec de Capella de Ministrers, per a commemorar el 600 aniversari de la seua mort; i finalment el dia 5 a les 12 hores tindrà lloc la cita musical «Batteries de tambours» amb instruments històrics per a expressar-se en el segle XXI (Arbeau Project). Tots els concerts seran gratuïts fins a completar aforament.

Els escolars també tindran el seu espai perquè els dies 2 i 3 de novembre es realitzarà l'activitat «La veu de l'orgue en el renaixement i ara», a càrrec d'Arturo Barba (cal reservar plaça en l'Oficina de Turisme perquè les places són limitades). A més, el dia 2 de novembre es realitzarà a la Casa de Cultura (19:30h) la conferència «Dues mirades al voltant dels Borja», impartida pel director de l'Arxiu Municipal Isaïes Blesa i pel tècnic de l'Arxiu Municipal Sergio Rubio; i el diumenge 5 a les 19 hores es podrà veure en el Gran Teatre de Xàtiva l'estrena de l'espectacle familiar de música antiga i dansa «Regina. El poder de les dones», a càrrec de Capella de Ministrers amb direcció de Carles Magraner.

Destacats