Oci

Festes de Moros i Cristians de Sagunt 2023: programació completa

Les festes de Moros i Cristians de Sagunt són les més importants que se celebren al nord de València

Guardar

Moros i Cristians de Sagunt. Imatge de Sagunto Turismo
Moros i Cristians de Sagunt. Imatge de Sagunto Turismo

Sagunt es prepara per a viure les festes de Moros i Cristians 2023, que començaran aquest divendres 22 de setembre i conclouran l'1 d'octubre, després de dos caps de setmana amb un complet programa d'actes. Es tracta de les festivitats d'aquest tipus més importants que tenen lloc al nord de València, i que estan a càrrec de la Regidoria de Festes i Cultura Popular i de l'Associació de Moros i Cristians local.

La festivitat començarà amb el cap de setmana de l'anunci i el pregó. El divendres 22, després d'un recorregut pel camí Reial cap a l'Ajuntament, Asun Moll farà el pregó des del balcó de l'Ajuntament a les 20.30 hores. A les 21.30 hores serà el sopar d'olles i s'entregaran els premis culturals. La nit l'amenitzarà l'orquestra Valkyria a partir de les 23.30 hores, formada per artistes de la localitat.

El dissabte 23, a les 18.30 hores, serà la concentració en la Glorieta per a començar amb l'alardo, amb trabucs i música, a les 19.00 hores, acte en el qual participaran una desena de disparadors. L'itinerari d'aquest acte serà plaça Major, camí Reial, plaça de la Moreria, carrer Los Huertos, avinguda Doctor Palos, carrer Sant Cristòfor, carrer Teruel, carrer Capità Pallarés i tornada a la Glorieta.

Pel que respecta al segon cap de setmana, el divendres 29 de setembre es reprendran les activitats amb el 'despojo del moro', un acte singular que representa la conversió d'un moro al cristianisme. A les 19.30 hores serà l'eixida cap a l'Església del Salvador des del camí Reial. A les 20.00 hores s'ofrenarà a la Verge del Remei, patrona de la festa i del barri del Raval de Sagunt. Després, l'acte del 'despojo del moro', a càrrec de l'ambaixador moro.

El dissabte 30 serà el dia gran de la festa, el de l'entrada mora i cristiana. A les 19.10 hores entraran a l'Església del Salvador per a donar les gràcies a la Verge del Remei. I, a les 19.30 hores serà la gran entrada mora i cristiana, que seguirà el següent recorregut: plaça Blasco Ibáñez, camí Reial, plaça Cronista Chabret, carrer Los Huertos, plaça Nou Fòrum. Enguany, l'entrada mora i cristiana estarà acompanyada per dues files de la localitat de Cocentaina.

Finalment, el diumenge 1 d'octubre serà l'acte d'ambaixades i batalla. A les 11.30 hores s'eixirà cap al Teatre Romà de Sagunt. A les 12.00 hores serà la representació de les ambaixades i la batalla. L'acte conclourà amb l'himne de Sagunt.

Destacats