Oci

El Parc Científic celebra Expociència amb tallers de cuina en l'Àrtic, un planetari i una experiència immersiva en 3D

La jornada de portes obertes tindrà lloc este dissabte 11 de maig i compta amb entrada lliure i gratuïta

Guardar

Un taller en Expociència. Imatge: Miguel Lorenzo
Un taller en Expociència. Imatge: Miguel Lorenzo

El Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) acolliran este dissabte 11 de maig la seua jornada anual de portes obertes en la qual tant el públic infantil com l'adult s'acostarà al món de la ciència per a descobrir de primera mà els secrets que guarda esta branca del coneixement. Així, Expociència naix amb un marcat caràcter divulgador on la ciència i la tecnologia es mostren accessibles al públic general, i especialment als xiquets i xiquetes, gràcies a un centenar d'activitats participatives.

Este 2024 Expociència celebra la seua setzena edició i espera rebre entorn de 4000 visitants que busquen gaudir d'una immersió científica per a entendre alguns dels processos més bàsics dels éssers humans a través de tallers relacionats amb la ciència, la tecnologia i la sostenibilitat. En eixe sentit, l'entrada a l'esdeveniment és lliure i gratuïta i la programació d'activitats començarà a partir de les 10 hores i s'estendrà fins a les 14 hores.

Mostrar el paper de la ciència i la tecnologia per a fer possible un món sostenible a través de la divulgació i l'entreteniment és la proposta que marca la setzena edició d'Expociència. Els actes han sigut organitzats per una comitiva de més de 800 persones conformada per personal investigador dels instituts d'investigació de la Universitat de València del CSIC, de centres i departaments de la institució acadèmica i dels professionals de les empreses del PCUV.

Així, el públic podrà compartir experiències amb grans investigadors, com els què treballen en l'Agència Espacial Europea o en el Gran Accelerador de Partícules del CERN, o els qui es dediquen a la conservació de la biodiversitat, l'eficiència energètica i el medi ambient. "La jornada és una oportunitat única d'atracció social i de col·laboració entre les molt diverses entitats que conformen el Parc Científic, amb la divulgació de la ciència a la societat com a eix vertebrador", ha assenyalat Pedro Carrasco, director del PCUV.

Activitats per a descobrir la ciència en els aliments, el cel i els bacteris

Són més d'un centenar les activitats i tallers que conformen la programació d'Expociència 2024 que es pot consultar completa en este enllaç. Entre elles, destaquen aquelles en els quals els aliments més consumits són els protagonistes: com el llevat i la seua capacitat per a unflar un globus, la ciència aplicada als cereals per a entendre per què les crispetes fan 'pop' en cuinar-se; o els participants també podran descobrir com és l'ADN de la fruita usant productes domèstics com la sal, el suc de pinya o el detergent.

"Alguna vegada has pensat com seria el món a 200 graus sota zero?" Eixe és l'interrogant sota el qual s'ha organitzat el taller 'Cuina en l'Àrtic' en el qual utilitzant el nitrogen líquid els més menuts podran elaborar gelat o llaminadures a temperatures sota zero. A més, el públic podrà submergir-se de ple en el món científic gràcies a l'experiència immersiva en 3D en la qual a través de les ulleres viuran experiències virtuals en una sala de projeccions interactives. També es va a instal·lar un planetari on observar un cel d'estels i constel·lacions.

Taller 'Cocinando el Ártico' en Expociència. Imagen: Miguel Lorenzo
Taller 'Cuinant l'Àrtic' en Expociència. Imatge: Miguel Lorenzo

La jornada també pretén acostar d'una forma interactiva la importància que tenen els bacteris en el nostre entorn. És per això que s'ha plantejat un taller en el qual els més menuts podran crear amb plastilina els diferents tipus de bacteris que hi ha: cocos, bacils, espiroquetes, etc. També mitjançant l'ús de la plastilina i el suro, el públic infantil podrà crear un bacteri i així conéixer de primera mà els elements que la formen.

Destacats