Oci

Descobreix la immensitat de l'univers a València

València té el privilegi de poder comptar amb zones per a apreciar les estreles a molt pocs quilòmetres de la ciutat

Guardar

conner baker bEX9z0Y4ZAI unsplash inmensidad universo valencia
conner baker bEX9z0Y4ZAI unsplash inmensidad universo valencia

Contemplar el cel estrellat, és una tasca complicada hui dia a causa de la contaminació lumínica que existeixen a les ciutats i pobles de València. Així i tot, gràcies a unes certes zones de la província allunyades del sòl urbà, és possible poder contemplar la immensitat de l'univers a simple vista.

La Fundació Starlight, organisme creat per Institut d'Astrofísica de Canàries, ha certificat dues zones de la província de València com a destins amb les condicions perfectes perquè la llum de les estreles siga un dret per a tots: la Mancomunitat de l'Alt Túria i Terra Bobal.

Aquests dos destins reuneixen les condicions perfectes per a l'observació de les estreles, ja que la contaminació lumínica no s'ha apoderat dels seus cels nocturns, que es resumeixen en nitidesa, transparència i foscor del cel; a més que han de comptar amb infraestructures planificades per a dur a terme activitats d'astroturisme.

Cels immensos en l'Alt Túria

La mancomunitat de l'Alt Túria se situa a l'interior de València, a la comarca dels Serrans, a menys d'una hora de la ciutat. Pels seus pobles passa el riu Túria, que serveix com a nexe entre ells i dona nom a la mancomunitat. Aras de los Olmos, Benaixeve, Xelva, Titaigües i Toixa són els municipis des dels quals pots observar el cel nocturn en la seua major esplendor.

Aras de los Olmos

Aras de los Olmos és un poble idíl·lic i que compleix amb les condicions perfectes per a poder gaudir de la llum de les estreles i de l'univers. Tant és així que allí es troba l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València, en el qual es poden realitzar visites guiades fins a setembre.

La visita s'inicia amb una breu presentació de les activitats de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València, i un recorregut per les instal·lacions telescòpiques. Després de la caiguda de la nit es posa en marxa la sessió d'observació en un dels telescopis, que inclou els planetes visibles, cúmuls estel·lars, nebuloses planetàries i galàctiques, i galàxies exteriors.

Simultàniament, es desenvolupa un recorregut guiat pel cel a simple vista, on es descriu les constel·lacions i la manera d'identificar-les, s'exposa les tècniques d'orientació en la nit a partir de les estreles i es relata les figures mitològiques i les llegendes clàssiques associades als grups de constel·lacions i al seu moviment en el cel.

Titaigües

A Titaigües es troba l'Escola de Ciències Cosmofísica, en el qual s'organitzen diferents activitats per a l'observació de l'espai des del Mirador Astronòmic de la Lloma, a l'aire lliure.

L'activitat, que es pot realitzar de manera total o parcial, té un cost entre els 35 i els 20 euros, i consta de l'observació telescòpica del sol, tallers i cursos infantils, planetari digital 3D i pel·lícules en 360 graus i observació nocturna sota la cúpula de la lluna, planetes i diferents objectes celestes. Per a més informació, visita el següent enllaç.

Xelva, Tuéjar i Benagéber

Al poble de Xelva es pot observar la immensitat de l'espai des del Mirador Astronòmic del Remei, un lloc des del qual es pot observar amb gran claredat el cel nocturn. A més, gràcies als seus més de mil metres d'altura sobre el nivell de la mar, hi ha unes vistes increïbles de quasi tota la província de València.

A pesar que aquests pobles no tinguen activitats planificades, existeixen centenars de llocs a l'aire lliure que permeten admirar la grandesa de l'espai a simple vista. Tant les muntanyes de Xelva, com les de Tuéjar i Benagéber compleixen amb les condicions idònies per a gaudir de les estreles en tranquil·litat.

Terra Bobal

Nou municipis aglutinats sota aquesta denominació que són coneguts per una cultura del vi que es remunta més de 2.500 anys: Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Xera, Fuenterrobles, Requena, Sinarques, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel. A més, compten amb la superfície més gran de boscos de la província, la qual cosa fa que hi haja unes condicions perfectes de baixa contaminació lumínica per a poder observar el cel nocturn.

A pesar que no existisquen observatoris astronòmics en la zona, tots els municipis compten amb zones especials des de les quals es poden veure a simple vista o amb telescopis propis planetes, estreles i constel·lacions.

Miradors en Terra Bobal

  • Fuente del Junco (Villargordo del Cabriell)
  • Torre del telégrafo del Romeroso (Villargordo del Cabriel) 
  • Hoz de Vicente (Venta del Moro) 
  • Balcón de La Derrubiada (Venta del Moro) 
  • Mirador de la Fonseca (Venta del Moro) 
  • Peña de las Grajas (Sinarcas) 
  • Sierra de la Bicuerca (Fuenterrobles) 
  • Torre del telégrafo de La Bicuerca (Fuenterrobles) 
  • Torre del telégrafo Fuente de la Jedrea (Requena) 
  • Torre del telégrafo La Atalaya de Requena (Requena) 
  • Torre del telégrafo El Rebollar (Requena) 
  • Atalaya de Caudete (Caudete de las Fuentes) 
  • Castillo de Chera (Chera) 
  • Pico del Remedio (Utiel) 
  • El Molón (Camporrobles) 

A més, molts dels municipis Starlight són també Reserva de la Biosfera gràcies a la biodiversitat del seu sòl, vegetació i a la fauna que habita en els seus paratges. Així que podran gaudir tot el dia en aquests pobles màgics, tant pel dia com a la nit.

Destacats