Oci

Bocairent dona la benvinguda a la festa de Moros i Cristians a base de color i pólvora

La festa de Moros i Cristians de Bocairent està reconeguda com a Festa d'Interés Turístic

Guardar

Participantes de la fiesta de Moros y Cristianos de Bocairent. Imagen: bocairent.org
Participantes de la fiesta de Moros y Cristianos de Bocairent. Imagen: bocairent.org

Per fi hem deixat arrere el mes de gener per a submergir-nos en un mes de febrer que ve carregat, sobretot, de festes populars. I és que a part de carnestoltes i festes, arriben a Bocairent les festes patronals de Moros i Cristians, reconegudes com a Festes d'Interés Turístic, que enguany seran des del dissabte dia 3 de febrer, fins al dia 6.

Aquesta festivitat es caracteritza per les seues 'filaes', grups aproximadament de deu persones, en les quals cinc seran de cristians i quatre de moros. Aquestes 'filaes' protagonitzaren la comparsa i les festivitats en si, que distribueixen el seu programa en diversos dies.

Unes altres de les característiques d'aquests dies de celebració són les vistoses i acolorides vestidures, la música i la pólvora que doten a les festivitats d'un caràcter totalment propi dels Moros i Cristians.

Programa dels Moros i Cristians de Bocairent

Un dia abans, el divendres, sol, se sol realitzar la Nit de Caixes, on els festers recorren els carrers més importants de la ciutat vestits amb la manta bocairentina recordant el patronatge de Sant Blai des de l'any 1632. El dissabte, primer dia pròpiament de la festa, es produeix l'Entrada que dota de color a les festes, ja que les 'filaes' cristianes marxen al so de pasdobles durant la vesprada.

Participantes de la fiesta de Moros y Cristianos de Bocairent. Imagen: bocairent.org
Participants de la festa de Moros i Cristians de Bocairent. Imatge: bocairent.org

Això sí, quan comence a fosquejar seran els moros els que desfilen al ritme d'una música més solemne i les seues marxes mores.

El diumenge, que serà 4, és un dels dies grans la ciutat, ja que té lloc la processó de Sant Blai, que entrarà en la plaça de l'Ajuntament del poble juntament amb la relíquia i el Guió del Sant. Una vegada allí, es vociferarà el 'Vitol al Patrón Sant Blai' mentre sonen les campanes, per a després apagar les llums.

El penúltim dia de les festes és el qualificat com de moros i cristians pròpiament, ja que els participants escenifiquen la lluita de tots dos bàndols per conquistar el castell. Una interpretació en la qual la pólvora i el color no falten durant tot el dia.

Per a acabar, el dilluns 6, es festeja el dia del Sant Crist en processó a l'ermita del poble, acompanyada de música, escenificant el camí del Calvari en el qual es plasma la "Despojo del Moro".

Destacats