Oci

À Punt presenta en el South International Festival de Cadis la sèrie ‘La ley del mar’, de Luis Tosar i Blanca Portillo

Guardar

Roda de premsa 'La Ley del mar' a Càdis
Roda de premsa 'La Ley del mar' a Càdis

À Punt ha estat protagonista en la cita de la primera edició del South International Series Festival de Càdis en presentar-hi La ley del mar, una sèrie rodada a la Ciutat de la Llum d’Alacant i a aigües de Santa Pola. Es tracta d’una història basada en fets reals, la d’un pesquer de Santa Pola (Baix Vinalopó) que va posar en escac Europa en rescatar immigrants a alta mar en una pastera. És una pel·lícula que està protagonitzada per Blanca Portillo i Luis Tosar.

Al costat d'ells, un elenc de luxe compost per Sonia Almarcha, Víctor Clavijo, Àlex Monner, Pau Durà, Lamine Thior, Carlos Serrano, Alfonso Lara, Ramon Ródenas, Teresa Hurtado, Eva Marciel i Paula Muñoz, entre d’altres.

Luis Tosar, protagonista de la minisèrie, ha explicat hui a Cadis que li va cridar l'atenció “la dignitat i valentia” de Pepe, el protagonista real de la història. “Van ser moments durs per a la tripulació i ell es va mantindre al peu del canó. És una història ben atraient des del principi. La sèrie està molt ben plantejada. A més, hem tingut l'oportunitat de conéixer als autèntics protagonistes i saber com ho van viure”.

Per la seua part, Alfred Costa, director general d'À Punt, ha explicat el “posicionament nacional i internacional que té per a la radiotelevisió pública valenciana aquesta pel·lícula de projecció mundial” i ha destacat “la qualitat de la sèrie i el fet que els protagonistes reals siguen valencians”.

En la presentació als mitjans, el director de Cinema i Ficció d'RTVE, José Pastor, ha explicat que el projecte els va seduir des del principi i “el resultat és boníssim”. “Ens va encantar la història basada en fets reals. A més, com a servei públic és molt interessant compartir-ho amb À Punt i és una gran història que ficcionada ens arriba més, la història ens va encantar, i el format minisèrie també ens fascina”.

Per la seua part, César Martí, director de continguts i programes de À Punt, ha posat de manifest la importància que té per al sector audiovisual valencià aquesta coproducció amb RTVE “per la quantitat de llocs de treballs que genera a la Comunitat Valenciana i per la qualitat immillorable que s’hi ha aconseguit”. 

Enrique Pérez, Flipy, productor de Studio 60, ha destacat que “són històries que és important i necessari que es conten. Està contada amb ritme pausat i els actors li han donat molta força”.

La sèrie consta de tres capítols rodats íntegrament en escenaris naturals durant set setmanes entre Madrid, Alacant, Ciutat de la Llum i Santa Pola, incloent-hi un complex rodatge en alta mar de tres setmanes. Aquest fet li dona un gran valor de producció al projecte i confereix a la sèrie una veritat inigualable, que es palpa en cada minut.

À Punt, Studio 60 i RTVE han presentat aquest migdia al South International Sèries Festival aquesta història de valors i amor, que té dosis de thriller.

El que han fet és recrear en una ficció tot el que suposa l’esforç i la decisió d’uns pescadors que, en un moment determinat, ajudaren uns migrants que venien en pastera i que estaven a punt de morir; i tot el que va suposar per a la societat en aquell moment el canvi, fins i tot jurídic, que a partir d’aleshores es va fer a Europa.

El 14 de juliol del 2006, José Durá, Pepe, interpretat per Luis Tosar, i nou tripulants més del pesquer Francisco i Catalina van prendre la decisió, emparada segons ells en la denominada “ley del mar”, d’apujar a un vaixell preparat per a 10 tripulants quasi 50 immigrants encallats a deu milles de Malta, entre els quals es trobaven una xiqueta de dos anys i una dona embarassada.

Durant nou llargs dies, l'embarcació va quedar a l'espera de la decisió de les autoritats europees. Mentre les negociacions se succeïen entre la diplomàcia de mig Europa, més de seixanta persones convivien en tot just cinquanta metres quadrats.

Al seu torn, a Santa Pola, les parelles de la tripulació van mobilitzar l'opinió pública, i van provocar que els mitjans de comunicació i autoritats s'interessaren pel succés. També en paral·lel, l'ambaixadora espanyola a Malta, interpretada per Blanca Portillo, es va involucrar de ple a mobilitzar a la UE en cerca d’una solució humanitària. Al final, el 21 de juliol els immigrants van arribar a terra ferma. Aquest succés va canviar la legislació europea sobre immigració després d'un heroic pols entre “les lleis de la mar i les de la terra”.

Una minisèrie comptada en tres nivells emocionals

La narrativa es distribueix en tres eixos: la relació entre els pescadors i els immigrants al pesquer, la qual cosa va ocórrer entre despatxos europeus, amb la pressió de l'ambaixadora espanyola a Malta; i la incertesa i tensió viscuda a Santa Pola pels familiars i reunits dels pescadors, que van activar l'opinió pública donant a conéixer el cas a escala nacional.

La sèrie, produïda per Studio 60, està dirigida per Alberto Ruiz Rojo, està escrita per Tatiana Rodriguez i Victor Pedreira i la producció executiva és a càrrec de Rafa Parbus i Enrique Pérez, Flipy.

Arxivat a:

Destacats