Oci

Unes 18.000 persones prenen els carrers de Bunyol per a tenyir-les de roig en la seua Tomatina "més internacional"

Guardar

Tomatina de Bunyol 2023. Imatge de Jorge Gil
Tomatina de Bunyol 2023. Imatge de Jorge Gil

Prop de 18.000 persones --2.000 més que en l'anterior edició--han pres aquest dimecres els carrers del municipi de Bunyol per a tenyir-les de roig en la seua Tomatina "més internacional" des de la pandèmia, amb participants de 18 nacionalitats.

Hores abans de donar inici el festeig, milers de participants disfressats, amb la samarreta de la 76 edició o vestits de blanc s'han congregat als voltants del centre de la localitat per a calfar motors amb la tradicional cucanya on molts d'ells han intentat, sense èxit, escalar per a aconseguir el preuat pernil.

A les 12.00 en punt s'ha fet sonar el 'chupinazo' amb el qual han començat a caure les primeres tomaques que donaven inici a la tradicional festa que ha convertit els carrers més cèntrics del municipi en una batalla campal "sense igual".

Durant la festa, i al so de la música, els assistents han corejat el nom de la localitat i han demanat aigua als veïns, que amb mànegues i llibrells s'han encarregat de refrescar-los en aquest dia d'estiu.

Després del pas dels sis camions, i amb els carrers curulls de suc de tomaca, els operadors dels serveis de neteja han iniciat les tasques de sanejament i neteja de la calçada, ja que les façanes sempre comencen el dia protegides amb lones.

En concret, segons les xifres del consistori, s'han llançat 150.000 quilos de tomaca des de sis camions que han circulat pels carrers del municipi per a cobrir-les d'aqueix característic color roig que cobreix la població l'últim dimecres d'agost des de fa 76 anys, un ritual poques vegades interromput: només en 1957, per "problemes polítics" i en els dos anys de la pandèmia del coronavirus.

L'alcaldessa de la localitat, Virginia Sanz, ha posat en valor la bona acceptació de la festa que enguany ha augmentat en 2.000 persones la seua participació i en la qual la presència internacional ha tornat a xifres prepandèmia amb un total de 18 nacionalitats.

Entre ells, destaca l'assistència d'italians alemanys, coreans i australians, aquests últims, "molt fanàtics de la nostra festa", ha precisat la primera edil.

PEL·LÍCULA DE BOLLYWOOD

De fet, prova de la internacionalització a la qual ha arribat la festa és la participació d'un jove, d'origen hindú, que ha explicat a Europa Press que la coneix perquè l'havia vista en una pel·lícula de Bollywood --'Zindagi Na Milegi Dobara', que significa 'Només es viu una vegada'-- i portava "molt de temps" volent assistir a un festeig que ha qualificat d'"increïble".

Entre els visitants d'altres parts d'Espanya es troba una jove de Saragossa s'ha mostrat "molt sorpresa" amb la "bogeria" d'aquesta batalla. "He viscut moltes festes, però cap com aquesta", ha precisat.

Així mateix, un veí de Múrcia, que també era la seua primera vegada en la festa, ha ressaltat la "bona organització" i el "bon" tracte de la gent. "Hi ha alguna tomaca que està una mica dur, però en general la gent es porta molt bé", ha apuntat, al mateix temps que ha assenyalat que, a pesar que l'aigua està "una mica freda", ho havia gaudit "moltíssim".

"MOLT PRINGOSA, PERÒ SEGURA"

L'alcaldessa ha ressaltat que es tracta d'una festa que alça "molta curiositat" entre els assistents per la seua "peculiaritat" i ha admés que, malgrat ser "molt pringosa", és també "molt segura i divertida".

A més, la Tomatina ha comptat també amb la presència del president de la Generalitat, Carlos Mazón i del president de la Diputació de València, Vicent Mompó, que han arribat a pujar als camions des dels quals es llancen les tomaques per a viure una experiència "molt divertida", abillats amb la samarreta blava igual que molts dels assistents.

"L'alcaldessa m'ha dit si tenia el que calia tindre per a pujar-me'n al camió. I llavors no he tingut més remei que dir-li: 'aguanta'm la tomaca'", ha fet broma Mazón, qui ha explicat que se n'ha pujat al vehicle i ha tingut una sensació "espectacular".

El president ha expressat que s'ha sentit "un privilegiat" en haver pogut anar a Bunyol a "gaudir" de la seua festa i ha reconegut que ha encertat pujant-se'n a aquest camió. "Poques vegades podem demostrar el caràcter obert, alegre, acollidor, hospitalari, com a símbol de la Comunitat", ha subratllat.

DISPOSITIU DE SEGURETAT

El dispositiu de seguretat ha estat integrat per prop de 200 efectius pertanyents a la Companyia de Requena, i amb components de les diferents especialitats de la Guàrdia Civil com a Agrupació de Trànsit, Grup de Reserva i Seguretat (GRS), Seprona, Grup de Muntanya (GREIM), Unitat d'Helicòpters, Policia Judicial, Servei Cinológico i GEDEX, Grup d'Informació, Trànsit i Servei Fiscal.

En relació amb aquest dispositiu de seguretat, també des de l'organització es col·loca a una persona davant de cadascun dels sis camions, que resulta "fàcilment identificable amb jupetí violeta" per si algun participant sent qualsevol mena d'amenaça, ha afegit l'alcaldessa.

CONTUSIONS I PROBLEMES OCULARS

El centre de salut de Bunyol ha registrat una activitat "normal" sense "grans diferències" respecte a dies anteriors. No obstant això, sí que han registrat diverses atencions amb relació a la Tomatina per contusions i per temes oculars, bàsicament irritacions, segons han informat a Europa Press fonts del departament de salut de Manises.

Destacats