València des de les altures

Descobreix algunes de les muntanyes més boniques de la nostra terra

Guardar

calderona
calderona

Encara que la nostra Comunitat és coneguda principalment per eixe combo turístic de "sol i platja", molts dels seus habitants sabem que eixe es només un dels seus encants. Per això, València Extra et presenta algunes de les muntanyes més espectaculars del nostre territori. I és que la bellesa (també) està a l'interior.

cerro-calderon

El turó Calderón, també conegut com 'Alt de Barraques', és la muntaya més alta de la Comunitat Valenciana, superant per poc més de 20 metres a la de Penyagolosa (Castelló). Els seus 1.837 metres d'altura fan d'ella un element inconfundible a la serra de Javalambre, concretament al territori valencià de Pobla de Sant Miquel, en el Racó d'Ademús. És en aquesta zona on es troba el vèrtex geodèsic que marca el punt més alt de la Comunitat.

El Remei és el pic més alt de la Serra del Negrete, ubicat al municipi valencià d'Utiel, arribant als 1.305 metres. En aquesta mateixa serra trobem altres dos cims dignes de visitar: el Negrete, amb 1.292 m. i el Carbonero, de 1.077 metres d'altitud. A l'arribar als 1.000 metres sobre el mar, durant l'ascens a aquest pic, hi ha una ermita de més de tres segles, dedicada a la verge del Remei, raó per la qual rep el seu nom el pic.

El pic de Santa Maria, de 1.137 metres, pertany a la Serra de Santa Maria, a la Foia de Bunyol. Al seu cim té un vèrtex geodèsic, al qual només es pot accedir escalant (apenes un parell de metres). Mereix la pena, sense dubte, perquè les vistes son espectaculars, podent divisar des de les serres Calderona i Espadà fins Penyagolosa. Les formacions rocoses que van apareixent al llarg del camí també son dignes de menció.

benicadell

El pic de Benicadell representa l'altitud màxima de la serra de Benicadell, amb 1.104 metres. És una frontera natural entre les províncies de València i Alacant, situada entre la regió de la Vall d'Albaida i la del Comtat de Cocentaina. La muntanya encara conserva el pas d'altres civilitzacions per ella, sent el màxim exponent d'açò la "Covalta", vestigis d'un poblat iber emmurallat, a 889 metres d'altitud, i que constitueix el seu jaciment arqueològic més important.

 

El pic del Gorgo es troba a Gàtova, comarca del Camp de Túria. A 908 metres sobre el nivell del mar, forma part de l'extensa Serra Calderona. És un recorregut relativament senzill, i amb una parada obligatòria al poc d'emprendre la ruta: el molí de La Cella, antic (encara que es desconeix quan es va construir) i restaurat, que ara serveix per a deleitar als visitants a mode de mirador.

Cabeç Bord és la cima més alta de l'Horta Nord, situada entre els termes de Nàquera i el Puig. Encara que és la cima més baixa de la llista, amb 240 metres d'altitud, compta amb un gran valor històric pels jaciments que conserva. L'abundància de fortificacions per tota la muntaya, algunes d'elles restaurades, indiquen que el Cabeç Bord va ser un enclavament estratègic per la protecció i defensa de València, en concret de l'Horta Nord. També destaquen les trinxeres, els refugis i els sistemes de refrigeració per a les armes i abastiment d'aigua; sense olvidar les vistes, per supost.

Ha estat molt difícil seleccionar aquestes muntanyes entre totes les que formen la Comunitat. Ens hem centrat en les de la nostra província, València, i encara així hem tingut que deixar moltes, precioses, sense mencionar. Sobre tot tenint en compte que les dos províncies restants, Castelló i Alacant, són dos de les més muntanyoses d'Espanya.

Si t'ho pots permetre, per supost, recorre-les totes; si, pel contrari, el temps o qualsevol altre factor t'ho impedeix, la nostra llista és una bona manera, i assequible, de començar a conéixer València des d'altre punt de vista, aquell que només es pot aconseguir des de la cima.

Destacats