Quilòmetre 0 i de temporada, els productes sostenibles que redueixen la contaminació

Les administracions valencianes estan duent a terme mesures per a potenciar el consum de productes més sostenibles

Guardar

verduras tastarros 2018
verduras tastarros 2018

És moment d'apostar pels productes de proximitat i, per descomptat, de temporada. Si bé és cert que el comerç internacional ha afavorit que el consumidor dispose d'un ventall més ampli de productes, també ho és que, davant una situació d'emergència climàtica, és a les nostres mans reduir l'impacte ambiental apostant per productes de quilòmetre 0. I és que els productes locals, i de temporada, no només redueixen els costos de producció i s'acosten més al consumidor reduint alguns intermediaris, sinó que contribueixen a la reducció de les emissions de CO₂.

Els avantatges de consumir productes de proximitat i de temporada són múltiples, perquè a més de mantenir una alimentació més equilibrada i saludable, s'afavoreix l'economia local contribuint al manteniment de l'agricultura i la ramaderia, i s'advoca per una economia més justa en respectar el dret dels productors de poder viure dignament del seu treball, eliminant intermediaris.

Però, a més, el consum de productes de proximitat podria arribar a descendir notablement la petjada de carboni reduint, en un any, fins a una tona de diòxid de carboni, en reduir les emissions de CO2 derivades del transport. I si aquests productes són de temporada, la sostenibilitat i la protecció del medi ambient augmenten considerablement no només reduint els costos de producció, sinó respectant la biodiversitat. Així mateix, afavoreix al consumidor en poder gaudir de productes més saborosos.

Des de l'Ajuntament de València tenen clar la importància de potenciar aquests productes i conscienciar a la ciutadania del seu consum. D'aquesta manera, a través del Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible (CEMAS) s'està treballant en polítiques de protecció de l'agricultura de proximitat, però també en la divulgació de les pràctiques d'economia i mercat per a garantir el dret a una alimentació sostenible. "L'alimentació és un tema que cada vegada preocupa més gent, i no es pot deixar en mans de les multinacionals i els mercats perquè és un dret fonamental reconegut per les Nacions Unides", explicava, llavors, l'alcalde de València, Joan Ribó.

No obstant això, no és l'única acció que s'està duent a terme. Tal com avançava el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramón, València comptarà amb els dos primers mercats de productors – a Benimaclet i al voltant del Mercat de Colón –, que permetran als xicotets agricultors vendre els seus productes de manera directa al consumidor. Aquests espais de venda, en principi, obriran una vegada a la setmana, i l'objectiu serà ampliar-los a altres places i entorns de la ciutat per a potenciar la compra d'aquests productes que vindran, directament, des de l'horta.

Finalment, des de la conselleria d'Educació també s'està posant la vista en els productes de quilòmetre 0. Així, el conseller Vicent Marzà anunciava que es posarà en marxa un debat amb la comunitat educativa per a instaurar un model basat en els productes de proximitat en els menjadors escolars. "L'objectiu és utilitzar productes de quilòmetre 0, que permeten no recórrer a grans multinacionals, i de temporada, per a una alimentació més arrelada en el territori", explicava Marzà. Per això, entre les mesures necessàries a posar en marxa destaca la recuperació de les cuines en aquells col·legis on van ser eliminades.

L'alimentació sostenible és una prioritat per al govern valencià, però també per a bona part de la ciutadania que comença a prendre consciència de la necessitat de reduir l'impacte mediambiental.

Destacats