I Pacte de l'Aigua de l'Albufera: un acord històric per a garantir el futur del parc natural

Més aigua per a l'Albufera: el nou acord multiplica els recursos hídrics i prioritza la conservació ambiental del parc

Guardar

L'Albufera de València
L'Albufera de València

València viu un moment històric amb la signatura de l'I Pacte de l'Aigua de l'Albufera, un acord sense precedents que garantix el subministrament de cabals essencials per a la conservació d'este emblemàtic aiguamoll. El document ha sigut rubricat en el Palau de la Generalitat pel president Carlos Mazón, el conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus, l'alcaldessa María José Catalá i representants de les comunitats de regants del Xúquer i del Túria.

Amb este pacte, l'Albufera de València es posiciona com mbolo de reconstrucció ecològica, després dels efectes devastadors de la DANA. L'acord reflectix el compromís col·lectiu per preservar un dels espais naturals més valuosos d'Espanya, declarat Parc Natural i candidat a Reserva de la Biosfera per la UNESCO.

Integrantes del I Pacto del Agua de l'Albufera
Integrants de l'I Pacte de l'Aigua de l'Albufera

 

Més aigua, millor qualitat i gestió coordinada: les claus de l'acord

L'I Pacte de l'Aigua contempla l'enviament garantit de 24,3 hectòmetres cúbics (hm³) anuals d'aigua a l'Albufera durant els pròxims tres anys (2025-2027), una xifra molt superior als 14,5 hm³ que recull actualment el Pla Hidrològic del Xúquer. Els cabals procediran tant del sistema del Xúquer com del sistema del Túria, gràcies a dos protocols específics signats amb les comunitats de regants de tots dos rius.

  • Des del Xúquer, la Séquia Real, la Séquia de l'Or, la Séquia de Sueca i altres comunitats cediran un total d'11 hm³ entre el 15 d'octubre i el 15 de maig, període en el qual no s'utilitza l'aigua per al cultiu de l'arròs.

  • Des del Túria, el Sindicat de Regs d'Aldaia, Quart, Mislata, i les séquies de Muntanya i Favara aportaran 13,3 hm³ addicionals en el mateix període.

El repartiment dels recursos s'articularà en tres fases: una primera de transició en 2024-2025, una segona de consolidació en 2025-2026 i una tercera d'avaluació i continuïtat en 2026-2027. El conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus, ha sigut clar: "La defensa d'este espai natural ens concerneix a tots. Els valencians sabem unir-nos quan es tracta de defensar el nostre".

A més, s'inclouran mesures complementàries per a garantir la qualitat de l'aigua, especialment durant els mesos més crítics de l'hivern, quan el llac necessita ser inundat per a evitar la salinització, l'eutrofització i la pèrdua de biodiversitat. El pacte també contempla l'aprofitament d'aigües regenerades de l'EDAR de Pinedo per al reg agrícola, alliberant aixímés cabals naturals per a l'ecosistema.

La voluntat dels regants: generositat i compromís

Un dels aspectes més significatius del pacte és la cessió voluntària de recursos hídrics per part dels regants, que han demostrat un profund compromís amb la sostenibilitat de l'entorn. "Este pacte és l'exemple que ha de seguir-se en el procés de reconstrucció", ha señadado Antonio Costa, president de la Séquia Real del Xúquer. "L'aigua que cedim podria usar-se per a altres finalitats, però hem entés que sense un ecosistema sa, no hi ha futur per a ningú".

També José Fortea, president de la Comunitat de Regants de Sueca, va posar en valor la col·laboració interterritorial: "El Xúquer i el Túria compartixen el repte de mantindre viu este aiguamoll i el nostre compromís amb el territori va molt més allà del reg. L'Albufera és el tresor natural que compartim tots".

Per part seua, José Alfonso Soria, president del Sindicat de Regulació de les Aigües del Túria, va destacar la importància de planificar a llarg termini: "Volem que este compromís es mantinga més enllà dels tres anys. L'Albufera necessita estabilitat, i això només s'aconseguix amb consens, no amb enfrontaments polítics".

María José Catalá: "És el moment de l'Albufera"

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha definit l'acord com a "històric" En la seua intervenció, ha fet una defensa emocional del llac: "L'Albufera és la nostra ànima, és el punt de trobada física i emocional de València i de l'àrea colpejada per la DANA. Ara és moment de protegir-la".

Catalá ha destacat que l'Ajuntament ha invertit 8,7 milions d'euros per a una neteja urgent de la llacuna, i que ara els esforços se centren en millorar la qualitat de l'aigua i garantir un cabal suficient. "Gràcies a la Generalitat i als regants resolem hui un problema que uns altres no han volgut resoldre", ha sentenciat l'alcaldessa després d'assenyalar l'absència d'ajudes per part del Govern Central i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

 Inicio de limpieza de l'Albufera
Inici de neteja de l'Albufera

 

Mazón: "No ens quedem de braços plegats"

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha celebrat el pacte com "un exemple d'unitat, responsabilitat i amor pel nostre territori". En la seua intervenció ha recordat que la Generalitat Valenciana reutilitza més del 40% de l'aigua reciclada en tota Espanya, i que la regió és líder en eficiència hídrica. "Apreciem cada gota perquè sabem el que val per al nostre futur Per això no podem permetre que es perda l'oportunitat de protegir un espai tan únic com l'Albufera", ha subratllat.

El líder del Consell també ha confirmat la retirada del contenciós administratiu interposat per l'anterior administració contra la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per incompliment dels cabals ecològics. No obstant això, el president ha recalcat que la Generalitat continuarà exigint els cabals necessaris per a l'Albufera.

"Estem reivindicant el que ens correspon, amb exigència, però també amb responsabilitat. Per això, enfront de la inacció del Govern, nosaltres actuem. No ens quedarem de braços plegats esperant que els altres ens solucionen els problemes, perquè nosaltres fem passos avant per a fer-ho", ha assegurat.

Efectes ambientals i beneficis ecològics

Es preveu la reutilització d'aigües tractades de la planta de Pinedo per a reg, la qual cosa alliberarà cabals del riu Túria destinats a la inundació hivernal de la marjal nord de l'Albufera. Este sistema millora la biodiversitat del llac, evita la salinització dels aqüífers i afavoreix el cultiu de l'arròs, clau en l'economia local.

L'augment del cabal beneficiarà directament a la fauna i flora del parc natural, on habiten més de 300 espècies d'ocells i múltiples espècies endèmiques en perill d'extinció. A més, permetrà millorar la connectivitat hídrica amb la mar, reduir l'entrada d'aigües salobres i augmentar l'oxigenació del llac.

L'Albufera: un mbolo de reconstrucció després de la DANA

L'Albufera, durament afectada per les inundacions d'octubre, es convertix en un emblema de resiliència. La ràpida resposta de la Generalitat, que en tot just tres setmanes va aconseguir restablir l'"abocat zero" al llac des dels col·lectors nord i sud, va marcar un punt d'inflexió.

Ara, amb este pacte, es consolida un model de gestió hídrica basat en la prevenció, l'anticipació i la cooperació institucional. "Hui no sols signem un acord. Hui signem un canvi de paradigma. Perquè només des de la unitat i el respecte a la naturalesa es pot garantir un futur millor", conclou María José Catalá.

Destacats